САЩ няма да строят военни бази у нас

САЩ няма да строят военни бази у нас | StandartNews.com

От САЩ са се отказали от намеренията си да строят бази за войски у нас и в Румъния. Бюджетни съкращения са причината, става ясно от командващият американските сили в Европа (USAEUR) ген. Доналд Кембъл, който бе цитиран от сайта military.com.

"Няма да строим такива бази на тези места. Сухопътните сили ще продължат да провеждат учения с българите, но там няма да има ротация на бригади", казва генералът.

Съкращенията засягат закриването на още две бази в Германия през 2015 г., става ясно от думите на Кембъл, който говори и за отказване от разполагане на бази в България.

През 1989г. в Европа е имало 213 000 американски военни, обяснява генералът. Сега броят им е 32 000, а до 2017 г. Най-вероятно ще намалее до 30 000. "Времената се промениха. Но това не означава, че Европа не е важна. Тя е страхотна площадка за достигане до различни части на света", допълва още Кембъл.

Стандарт нюз напомня, че миналата седмица бяха закрити казармите в Хайделберг, Германия. Намалял е и гарнизонът в Манхайм, а базите в Швайнфурт и Бамберг ще бъдат закрити през 2015 г. По този начин Пентагонът ше остане със седем големи бази в Европа - 5 в Германия (Висбаден, Графенвьор, Кайзерслаутерн, Ансбах и Щутгарт) и по една в Италия (Виченца) и Белгия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай