САЩ и Южна Корея подписаха нов договор срещу Пхенян

САЩ и Южна Корея подписаха нов договор срещу Пхенян | StandartNews.com

Сеул. Южна Корея и САЩ подписаха нов стратегически пакт, който предвижда подробен план за превенция на специфичната заплаха от севернокорейска ядрена атака и други неконвенционални оръжия, предаде Ройтерс.

Министрите на отбраната са се съгласили да преразгледат сроковете за прехвърляне на военновремененото командване на своите обединени сили на Корейския полуостров от американските военни към Южна Корея.

Прехвърлянето е планирано да се проведе през декември 2015 г., но това може да се отложи, докато Северна Корея продължава да развива своите ядрени оръжия и ракеттеи с далечен обсег на програми.

Оперативният план включва „стратегическа рамка" за действия при „сценариите за ключовата севернокорейска ядрена заплаха" както в момента, така и в случай на война, се посочва в съвместното изявление.

Планът бе подписан от намиращия се на посещение в Сеул министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, който отново потвърди решимостта на САЩ да използват всичките си военни възможности – конвенционални и ядрени – за да осигурят на Южна Корея „разширено сдържане, което е надеждно и трайно".

Северна Корея проведе своя трети ядрен опит през февруари, два месеца след като успешно изстреля ракета с далечен обсег.

Междувременно, Пхенян призова за разформироването на така нареченото „Командване на ООН" в Южна Корея, което е създадено без съответстващо решение на организацията в едностранен порядък от САЩ по време на Корейската война през 50-те години за прикриване на американските военни действия, предаде РИА Новости.

„САЩ са длъжни са се откажат от враждебната си политика, преди всичко да уважават суверенитета на Северна Корея, да разформироват „Конадването на ООН" без каквито и да е забавяния, да отменят санкциите и да се откажат от военни заплахи", заяви от трибуната на ООН заместник-министъра на външните работи на Северна Корея, Пак Кил Йон.
„За да бъде обезпечен продължителен мир на Корейския полуостров, трябва да бъде сложен край на враждебната политика на САЩ против Северна Корея", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай