САЩ и Русия съкращават атомните бойни глави (ОБЗОР)

Световният пазар на оръжия се е увеличил с 6,6 млрд. долара през 2015 г.

САЩ и Русия съкращават атомните бойни глави (ОБЗОР) | StandartNews.com

В същото време увеличават разходите за модернизиране на ядрените си програми

Ядрените сили по света съкращават атомните бойни глави, но в същото време ги модернизират. Това се отбелязва в ежегодния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) за ядрените оръжия. Данните показват, че докато общият брой на атомните оръжия по света продължава да намалява, нито една от ядрените страни не се подготвя да се откаже от оръжията за масово унищожение в обозримо бъдеще.

В началото на 2016 г. 9 държави - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, притежават 4120 разгърнати ядрени оръжия. Ако всички ядрени бойни глави бъдат преброени, тези държави притежават общо 15 395 атомни оръжия в сравнение с 15 850 в началото на 2015 г.

САЩ имат 1930 оперативни атомни бойни заряда и други 5070 в началото на 2016 г. или общо 7000. Русия има 1790 разгърнати ядрени бойни глави и други 5500 атомни бойни глави, общо 7290. След тях се нареждат Великобритания (120 разгърнати ядрени бойни глави и други 95, общо 215), Франция (280 разгърнати ядрени бойни глави и други 20, общо 300), Китай (260 бойни глави), Индия (между 100 и 120), Пакистан (110-130), Израел (80) и Северна Корея (10). Общо има 4120 разгърнати ядрени бойни глави по света и други 11 275.

Спадът на общия брой на ядрените оръжия се дължи предимно на Русия и САЩ, които общо притежават повече от 93% от всички оръжия за масово поразяване. Въпреки че от 2011 г. се прилага договорът Нов СТАРТ, намаляването на ядрените оръжия продължава да се осъществява с бавни темпове. В същото време двете световни сили разширяват и увеличават разходите за модернизиране на ядрените си програми. САЩ например планират да похарчат 348 млрд. долара до 2024 г. за поддържане и модернизиране на ядрените си сили. Според някои изчисления програмата за модернизация може да струва 1 трлн. долара през следващите 30 г. Амбициозният план за модернизиране на ядрените оръжия на САЩ, представен от администрацията на президента Барак Обама, е в ярък контраст с обещанието му за намаляване на ядрените оръжия и ролята им в стратегията за национална сигурност на САЩ", отбелязва Ханс Кристенсен, съавтор на изследването.

Другите държави имат малък арсенал от ядрени оръжия, но започват да разгръщат ядрените бойни заряди. Китай, очевидно, постепенно увеличава ядрените си сили, като модернизира арсенала си. Индия и Пакистан разширяват запасите от атомни оръжия и ракетните системи. Северна Корея има достатъчно материал за около 10 ядрени бойни заряда. Не е ясно обаче дали Пхенян има подходящи ракетни системи.

Вашингтон изнася най-много оръжия

САЩ продължават да бъдат водещият износител на оръжия в света, показва доклад на консултантската компания IHS, цитиран от радио "Гласът на Америка". Миналата година Вашингтон е доставил оръжия на стойност 23 млрд. долара, основно на страни в Близкия изток.

Според годишния доклад на IHS, световният пазар на оръжия се е увеличил с 6,6 млрд. долара през 2015 г. Миналата година Франция е удвоила продажбата си на оръжия, увеличавайки приходите си от 8 на 18 млрд. долара. Ако тази тенденция се запази, до 2018 г. Франция ще измести Русия от второто място сред най-големите износители на оръжия, отбелязва компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай