САЩ и Анкара започват битка с джихадистите

САЩ и Анкара започват битка с джихадистите | StandartNews.com

ПКК планира кюрдски кантон в 5 турски провинции

Предвожданата от САЩ коалиция ще започне скоро от турските военновъздушни бази "цялостна битка" срещу джихадистите от "Ислямска държава", съобщи Ройтерс. Агенцията се позова на официални турски източници. Същевременно Ройтерс отбелязва и позицията на Сирия, според която всяко некординирано с Дамаск действие ще бъде нарушение на сирийския суверенитет. През юли Турция отвори военновъздушната си база в Инджирлик за САЩ и коалицията и започна да координира с Вашингтон план за въздушна защита на обучени от САЩ сирийски бунтовници, както и за прочистване на джихадистите от 80-километрова зона покрай турската граница.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан пък призова Турция към "съразмерни" действия срещу "тероризма", за да се избегне прекратяването на мирния процес с кюрдските бунтовници. Изказването му бе по повод акции на турските власти срещу ПКК.

---

Засилената военна активност на ПКК в турската провинция Агри може да е подготовка за провъзгласяване на независимост на региона, тоест на т.нар. турски кантон. Това смята турското контраразузнаване, цитирано от в. "Милиет". Според спецслужбите 3 такива самопровъзгласени териториални образувания съществуват в Ирак и Сирия. Те смятат, че кюрдският кантон може да бъде създаден в провинции Агри, Карс, Ъгдър, Ардахан и Ерзурум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай