САЩ унищожиха лидер на "Ислямска държава" в Кабул

Цивилни жертви няма

САЩ унищожиха лидер на "Ислямска държава" в Кабул | StandartNews.com

Американски военни проведоха спецоперация срещу терорист от „Ислямска държава в Хорасан“, клон на терористичната организация „Ислямска държава“ в Афганистан, която организира атаките на летището в Кабул.

Според първоначалните сведения терористът, участвал в планирането на атаките, е унищожен, заяви говорителят на Централното командване на САЩ Уилям Урбан в писмено изявление, съобщи АФП.

"Американските военни днес проведоха дистанционна антитерористична операция срещу организатора (на атаките) „ИД в Хорасан" в провинция Нангархар, Източен Афганистан", каза Урбан, отбелязвайки, че ударът е извършен с безпилотник. "По първоначални оценки ние сме унищожили целта. Цивилни жертви няма", добави той.

В извънредното си изявление към нацията в четвъртък американският президент Байдън по повод терористичните атаки на летището в Кабул заяви: Няма да простим, няма да забравим! За атентатите отговорност пое "Ислямска държава в Хорасан". Тогава загинаха над 120 души, между които 13 американски военнослужащи.

Името на афганистанския клон на ИД идва от провинция Хорасан - регион, обхващал през Средновековието голяма част от Афганистан, Иран и Централна Азия. Групировката ИДХ започва с неколкостотин бойци на пакистанските талибани, намерили убежище от другата страна на границата в Афганистан, след като бяха изгонени от родната си страна при военни операции. Там към тях се присъединяват други екстремисти със сходни възгледи, включително недоволни бойци на афганистанските талибани, раздразнени от твърде умереното и миролюбиво според тях поведение на талибаните - представа, която се различава от начина, по който Западът гледа на талибаните.

През последните години, в които талибаните следваха курс за преговори със САЩ, все по-голям брой недоволни талибани се присъединяват към по-екстремистката "Ислямска държава", увеличавайки нейната численост. Повечето са разочаровани, че талибаните следват курс към преговори със САЩ в момент, когато те са мислели, че движението се доближава до военна победа.

Групировката също така е привлякла значителен брой членове от "Ислямското движение на Узбекистан" от съседен Узбекистан; бойци от единствената иранска провинция, в която мнозинството жители са мюсюлмани сунити; и членове на Туркестанската ислямска партия, съставена от уйгури от североизточната част на Китай.

Мнозина са привлечени от изпълнената с насилие и екстремизъм идеология на "Ислямска държава", включително от обещанията за халифат, който да обедини ислямския свят - цел, която талибаните никога не са си поставяли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай