САЩ подскочиха, призив към Сърбия и Косово

При драматичните събития вчера бяха убити и трима от нападателите срещу полицията

САЩ подскочиха, призив към Сърбия и Косово | StandartNews.com

Съединените щати призоваха правителствата на Косово и на Сърбия да се въздържат от действия и изявления, които биха разпалили още повече напрежението.

Прищина и Белград трябва незабавно да деескалират ситуацията, да се върнат към сигурността и върховенството на правото и към диалога с посредничеството на Европейския съюз, се казва в изявление на държавния секретар Антъни Блинкън по повод въоръжения сблъсък в село Банска и в едноименния православен манастир в Северно Косово. И от името на Вашингтон осъди вчерашното нападение, при което беше убит един косовски полицай, предаде БНР.

При драматичните събития вчера, продължили близо 12 часа, бяха убити и трима от нападателите срещу полицията. Премиерът на Косово Албин Курти твърдеше, че те били общо 30-ина, добре въоръжени и с бронирани автомобили. Курти обвини за стрелбата сръбските власти:"Организирана престъпност, подкрепяна политически, финансово и логистично от финансов Белград, напада страната ни. В тази битка ние браним законността и гражданите на независимо Косово независимо от етническата им пренадлежност".

От Белград президентът на Сърбия Александър Вучич потвърди, че нападателите са сърби, но не били изпратени от никого, а били местни - косовски сърби. Не те обаче били виновни за поредното опасно покачване на напрежението в Северно Косово, а Курти, който с действията си ги тласкал към насилие:

"През цялото време провокират ли, провокират. Жалко, че част от сърбите там се подведоха по тези провокации. Албин Курти е единственият виновник, единственият, която иска сблъсъци и война. Никой друг не ги иска. Мечтата на живота му е да ни въвлече във  война с НАТО".

След като в това си обръщение снощи обвини част от международната общност, че била дала картбланш на косовския премиер да избива сърби, днес Вучич демонстративно се срещна с руския посланик в Белград Боцан-Харченко и го информира, че Курти извършвал "брутално етническо прочистване".

Днес косовската полиция влезе в Банска с бронирани коли и започна щателен обиск за останали там нападатели. За шестима Прищина твърди, че са успели да избягат на територията на Сърбия. Журналисти не се допускат до селото. Открити били обаче голям брой тежки и леки огнестрелни оръжия, експлозиви и униформи.

В Прищина беше обявен ден на траур в памет на убития полицай Африм Буняку

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай