В САЩ направиха уникална трансплантация на трахея

Пациентката диша и се храни свободно

В САЩ направиха уникална трансплантация на трахея | StandartNews.com

 

Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на трахея в света. 56-годишната пациентка Соня Сейн била с увредена трахея от години, след като получила тежък астматичен пристъп и трябвало да се обдишва с вентилатор, предава CNN.

След като се мъчи да диша и се страхува, че може да се задуши в съня си, Соня Сейн сега казва, че се чувства достатъчно добре, за да танцува с внуците си.

"За миг почувствах, че мога да дишам. Когато поех първия си дъх, беше неописуемо", казва Сейн.

Трахеята на 56-годишната бивша социална работничка е била повредена през 2014 г., когато е трябвало да отиде на апарат за вентилация след тежък пристъп на астма.

След това Сейн е преминала през множество операции с надеждата да коригира проблема, но това е причинило още повече щети на дихателните й пътища. Тя диша през хирургически създадена дупка на шията, наречена трахеостомия.

"Трахеята свързва ларинкса с белите дробове и е от съществено значение за говоренето, дишането и нормалната белодробна функция", се казва в съобщение от болницата.

"Да се присъди трахея е много по-сложно, отколкото звучи. В продължение на десетилетия медицински експерти смятат, че такава трансплантация няма да е възможни", казва хирургът д-р Ерик Генден, ръководил екипа по трансплантация на Сейн.

"Дори като студент ми беше странно, че можем да трансплантираме бъбреци, черен дроб, сърце, но няма начин да трансплантираме трахеята", казва Генден пред CNN.

Операцията отнема около 18 часа, а в нея са се включили около 50 специалисти, включително хирурзи, медицински сестри, анестезиолози, специалисти по дихателните пътища и т.н.

След операцията Генден споделя, че организмът на Сейн не показва признаци на отхвърляне на новата трахея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай