САЩ изкараха черен списък и каза кой влиза в него

По-рано Г-7 обяви нови санкции срещу Москва

САЩ изкараха черен списък и каза кой влиза в него | StandartNews.com

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън добави 71 компании към търговски "черен списък", след като по-рано в петък групата Г-7 обяви нови санкции срещу Москва заради войната й в Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Шамар за Путин! Нови санкции от Г-7

Действието на Министерството на търговията на САЩ е насочено към ограничаване на подкрепата за руската армия и разширява обхвата на експортния контрол върху Русия и Беларус. "Черният списък" включва 69 руски субекта, един от Армения и един от Киргизстан, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Новият контрол върху износа е насочен към петролни и газови проекти в Русия и Беларус, посочи търговското министерство. Другите засегнати компании включват заводи за ремонт на самолети и производство на части, заводи за барут, трактори и автомобили, корабостроителници и инженерни центрове в Русия.

Действията са част от последния кръг от санкции и контрол върху износа от страна на САЩ и други страни в отговор на руската инвазия в Украйна. Те са предназначени да деградират индустриалната база на Русия и нейната способност да поддържа войната, отбеляза Ройтерс.

САЩ и коалиция от 37 други държави наложиха безпрецедентен контрол върху износа на Русия след нейното непровокирано нападение срещу Украйна през февруари 2022 г.

Новите ходове дойдоха, след като Съединените щати и останалите големи икономики от Г-7 се споразумяха по време на лидерската среща в Япония да засилят санкциите срещу Русия.

В сектора на петрола и природния газ Министерството на търговията на САЩ заяви, че включването на субекти в "черния списък" е насочена към проучване или производство от дълбоководни, арктически офшорни или шистови проекти в Русия или Беларус, които имат потенциал за производство на нефт или газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай