САЩ готвят удар за криптото

Предложението в бюджета си за финансовата 2024 година

САЩ готвят удар за криптото | StandartNews.com

Администрацията на Байдън иска да наложи 30-процентен данък върху електроенергията, използвана за добив на криптовалути, и е включила предложението в бюджета си за финансовата 2024 година.  

В публикация в блога на уебсайта на Белия дом, цитирана от Reuters, администрацията официално представя идеята си за акциз върху енергията за добив на цифрови активи (DAME), като обяснява, че иска да обложи компаниите за добив на криптовалути, тъй като те не плащат за "пълните разходи, които налагат на другите". Те включват замърсяване на околната среда и високи цени на енергията. 

Криптодобивът има "отрицателни странични ефекти върху околната среда", обясняват от Белият дом, а тежестта на замърсяването, което генерира, "пада непропорционално върху кварталите с ниски доходи и цветнокожите общности". В позицията се добавя, че "често нестабилното потребление на енергия", предизвикано от този тип операции, може да повиши цените на електроенергията за хората и да доведе до прекъсване на услугите. Освен това местните енергийни компании поемат риск, ако решат да модернизират оборудването си, за да направят услугите си по-стабилни, тъй като добиващите криптовалути могат лесно да се преместят на друго място в страната и дори в чужбина.  

Отдавна не е тайна, че процесът на добив на криптовалути изразходва огромни количества електроенергия. През април New York Times публикува доклад, в който подробно описва количеството електроенергия, използвано от идентифицираните от изданието 34 мащабни локации за добив на Bitcoin в САЩ. Само те общо използват същото количество електроенергия, колкото три милиона домакинства в страната. NYT припомня, че повечето операции за добив на Bitcoin до 2021 г. се извършват в Китай. Нo след като Пекин забранява тази дейност, Съединените щати заемат лидерската позиция в класацията.  

В резултат на това годишното потребление на електроенергия, свързано само с добива на Bitcoin, в САЩ е по-голямо от това на някои държави, включително Аржентина, Норвегия и Нидерландия.  

Както отбеляза Yahoo News, има и други индустрии, като например производството на стомана, които също използват големи количества електроенергия, без да се облагат с данъци за допълнителното си потребление. Но от Белия дом контрират, че криптодобивът "не генерира местни и национални икономически ползи, които обикновено се свързват с предприятия, използващи подобни количества електроенергия".  

Критиците смятат, че правителството е направило това предложение като репресия срещу самата индустрия, която не подкрепя, посочва още Reuters, като добавя, че според анализаторите DAME може да не е най-доброто решение на проблема и че облагането на емисиите на парникови газове на индустрията може да бъде по-добра алтернатива.  

“Това би могло да насърчи компаниите за добив на криптовалути не само да сведат до минимум използването на енергия, но и да намерят по-чисти източници. Може да е трудно обаче да се убеди администрацията на Байдън да тръгне по този път, тъй като в позицията на Белия дом се казва, че "въздействието на криптодобива върху околната среда съществува дори когато миньорите използват съществуваща чиста енергия", обясняват в заключение от информационната агенция.  

Ако предложението някога се превърне в закон, правителството смята да налага акциза поетапно. Първоначално ще се въведе 10% данък върху потреблението на електроенергия от добиващите предприятия през първата година, 20% през втората и 30 % от третата година нататък, пише profit.bg. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай