Сърбия пое към сближаване с ЕС

Сърбия пое към сближаване с ЕС | StandartNews.com

Икономистите са мнозинство в новото правителство, средната възраст е 45 г.

Сръбският парламент гласува с голямо мнозинство правителството на премиера Александър Вучич, чиито главни цели са икономическото възстановяване на страната и сближаването с Евросъюза, съобщи АФП.

От участвалите в гласуването в неделя вечер 228 депутати 198 подкрепиха новия кабинет, 23 гласуваха против, а 7 се въздържаха. "Нашата мисия е да поправим грешките на предишните правителства, но затова ни е нужна подкрепата на парламента", каза пред депутатите Вучич в тричасова реч. Иначе дебатите за новото правителство продължиха пет часа. Веднага след избирането им членовете на новия кабинет положиха клетва, с което встъпиха в длъжност. Няколко часа по-късно пък върховният представител ЕС за външните работи Катрин Аштън посети Белград. Преди посещението си тя заяви, че очаква с нетърпение срещата си с новото правителство, тъй като Сърбия е постигнала голям напредък по пътя си към европейска интеграция през последните няколко години.

Убедително мнозинство в новото сръбско правителство имат икономистите, коментира в. "Вечерне новости". Средната възраст на правителството е 45 години. Най-млад е министърът на финансите Лазар Кръстич - на 30 години, а най-възрастни са министърът на икономиката Душан Вуйович и Велимир Илич, министър без портфейл - на по 63 години.
Трима от министрите са американски възпитаници - Кръстич и вицепремиерът и министър на държавната администрация Кори Удовички са завършили "Йейл", а Вуйович е възпитаник на "Бъркли". Юристи, освен Вучич, са и Никола Селакович (министър на правосъдието) и Александър Вулин (министър на труда), а политолози са Ивица Дачич и Ядранка Йоксимович (министър без портфейл).

В правителството има и двама лекари - Златибор Лончар (министър на здравеопазването) и Расим Ляич (министър на търговията). Ръководител на сръбската дипломация в новото правителство на Александър Вучич ще бъде Ивица Дачич, който ще бъде и първи вицепремиер.

Вицепремиер в новото правителство ще бъде също и Зорана Михайлович, която ще бъде и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата.

Расим Ляич ще бъде вицепремиер и министър на търговията, туризма и телекомуникациите.
Реформа на икономиката чрез няколко реформаторски закона, укрепване на частния сектор и консолидация на бюджета са трите големи задачи на новото правителство, заяви Вучич. Той каза, че програмата на работата на правителството е била представена на много местни и чуждестранни специалисти, които оценили, че тя е основа, върху която Сърбия може да се превърне в най-привлекателната икономика в региона, отбелязва в. "Политика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай