Самолетът на "ЕрЕйша" паднал отвесно

Самолетът на "ЕрЕйша" паднал отвесно | StandartNews.com

Пилотът имал проблеми с морфина

Еърбъсът на "ЕрЕйша", който се разби в края на миналия месец в морето, се е издигнал бързо като изтребител, след което е паднал почти вертикално във водата, сякаш е бил затиснат от огромна ръка, бяха единодушни експертите по самолетни катастрофи. Това съобщи Блиц, допълвайки, че според спецовете машината е попаднала в толкова екстремни метеорологични условия, че пилотите не могли да направят каквото и да е.

Самолетът се е държал "на ръба на логиката", заяви индонезийският авиационен специалист Гери Сойятман. По думите му самолетът се е издигал със скорост, която е невъзможно да бъде достигната от пилота, след което започнал да пада право надолу. Това се доказва и от скоростта на падане - 61 възела, както и че останките й бяха намерени само на 10 км от последната точка на контакт.

Междувременно стана ясно, че преди време пилотът на самолета е бил отстранен от работа заради наличието на морфин в кръвта му, съобщи РИА "Новости". Не е ясно кога е бил направен тестът и за колко време пилотът е останал на земята, но вероятно става дума за 2014 г. Летецът е работил в компанията 9 г. и преди това не е бил хващан с опиати. Любопитното е, че на 28 декември или в деня на фаталния полет е трябвало пак да бъде тестван.

В същото време продължава работата по намирането на останките на машината, които лежат на дълбочина между 30 и 50 метра на морското дъно. Според експертите, пилотите са се опитали да приземят самолета на вода, което е било крайно трудно за изпълнение в условията на буря. До момента са открити телата на 30 души, петима от тях са били все още привързани с предпазен колан към седалката. Франция и Русия изпратиха екипи, които ще търсят черните кутии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай