Самолетът ковчег се разпаднал в небето (ОБЗОР)

Самолетът ковчег се разпаднал в небето (ОБЗОР) | StandartNews.com

Авиоексперт не изключва бомба да е разцепила на две eърбъса

Руският самолет, който се разби в събота с 224 души на борда на Синайския полуостров, се е разпаднал още във въздуха. Това съобщи шефът на Междудържавния авиационен комитет на Русия Виктор Сороченко, който обаче предупреди, че е рано да се правят изводи за трагичната катастрофа. Вчера цял ден се появяваха различни неофициални версии за причината за инцидента със самолета Еърбъс А321, който летеше от курорта Шарм Ел Шейх за Санкт Петербург. Според британски експерт не е изключено на борда да е имало бомба. В събота "Ислямска държава" пое отговорност за инцидента, но Москва и Кайро категорично отричат подобна вероятност. Според руския транспортен министър Максим Соколов основната версия е техническа повреда. Жената на втория пилот пък съобщи, че той се е оплакал от техническото състояние на самолета.

Виктор Сороченко, който вчера огледа мястото на катастрофата, съобщи, че самолетът се е разпаднал във въздуха и фрагментите от него са се разпръснали на около 20 кв. км. Тялото на тригодишно дете бе намерено на 8 км разстояние. Вчера двете черни кутии бяха открити и изпратени за анализ. Министър Максим Соколов заяви, че няма доказателства, които да подсказват, че Ислямска държава е свалила самолета. Египетският президент Абдул Фатах ал Сиси също призова да не се правят прибързани изводи. Египетските власти обаче опровергаха твърденията, че пилотът на самолета е поискал извънредно кацане. Машината била на 9,5 хил метра, когато се разбила без пилотът да подаде сигнал за бедствие. Египетският министър на гражданската авиация Хосам Камал съобщи, че няма признаци на борда на самолета да е имало проблем. "Записите от контролната кула не показват преди разбиването да е имало нещо ненормално в самолета", каза Камал. Източник на Ройтерс заяви, че машината се е разцепила на две, като едната част е обгоряла, а другата се е разбила в скала. Генералният директор на британския "Royal United Services Institute" професор Майкъл Кларк заяви, че ако самолетът е имал механичен проблем или проблем с двигателите, пожар или нещо подобно, е щял да подаде сигнал. "Фактът, че на 9,5 хил метра има проблем и самолетът се разпада на две, ми подсказва експлозия на борда. Независимо дали причината е някакъв инцидент, което е малко вероятно, или бомба, което е много по-вероятно, аз бих разсъждавал в тази посока", каза Кларк пред Би Би Си. Той коментира, че терористите не разполагат с въоръжение, което да свали самолета на тази височина. В района действат групировки, свързани с "Ал Кайда" и ИД, но според Кларк е съмнително оръжие от земята да е причинило разпадането във въздуха на самолета. Междувременно вчера терористите пуснаха видео, за което твърдят, че показва как пада самолетът. Би Би Си обаче уточнява, че не изглежда клипът да е официално видео на ИД и не е качен на официалните интернет канали на групировката.

Специалистът на Си Ен Ен по авиация Ричард Куест коментира, че е необичайно самолет да падне 20 мин след излитането, тъй като по това време е на автопилот и вероятността за проблеми е малка. Междувременно съпругата на втория пилот заяви пред руската телевизия НТВ, че малко преди фаталния полет, съпругът й се оплакал от техническото състояние на самолета. "Каза преди да излети, че има много какво да се желае от техническото състояние на машината", каза Наталия Трухачева. Руски медии твърдят, че по-рано тази седмица пилоти се оплакали от проблеми с двигателите на самолета.

Три двойки празнували годишнини

25 от загиналите в самолетната катастрофа са деца, уточниха вчера руските медии. Най-малкото от тях е 10-месечната Дарина, чиято снимка бе посочена за символ на тази ужасна трагедия. Нейните родители Алексей и Таня Громови се оженили преди година, през юли празнували "памучна" сватба. В Шарм Ел Шейх прекарали 2 седмици, отбелязали десетия месец на Дарина, разказва тв каналът "Россия 24".
На борда на самолета била и 3-годишната Настя. За родителите й пътуването до Египет било специално - отбелязвали 4 г. от сватбата си и 10, откакто се запознали. На 31 октомври в 6,40 ч московско време майка й Олга ще напише на страницата си в интернет: "Летим за дома". И ще публикува снимка на мъжа си с Настя на ръце на стълбата на самолета. 11 минути по-късно машината ще излети, а кадрите ще са последните публикувани. Друга загинала в катастрофата двойка - Елена и Александър Родиних, отбелязвала в курорта първата годишнина от своята сватба. Преди 3 г. Лена почивала в Египет с родителите си и решила да се върне там с любимия си мъж. Вчера Лена трябвало да празнува рожден ден. 

Самолетът разбил опашката преди 14 г.

Катастрофиралият "Еърбъс" А321 повредил опашката си по време на инцидент на летището в Кайро преди 14 г. Изданието Daily Beast предполага, че повредата може да не е била напълно отстранена, което довело до най-голямата авиокатастрофа в историята на Русия. Вчера спасител на мястото на инцидента на Синайския полуостров разкри, че опашката на самолета се откъснала във въздуха и била намерена на 8 км от падането на машината.
Инцидентът в Кайро станал на 16 ноември 2001 г., когато лайнерът е бил собственост на компанията "Мидъл Ийст Авиейшън" (MEA). След това еърбъсът е купен от турската "Онур Еър", а после и от "Когалимавия". В отчета за инцидента преди 14 г. е написано, че на пилота му се наложило два пъти да коригира траекторията на самолета при кацането на летището, в частност рязко да вдигне носа му. Поради това А321 силно се ударил с опашката на пистата. 

Бебе стана символ на трагедията

Десетмесечно бебе, гледащо през стъклото на летището в Санкт Петербург, преди да излети за Египет, стана символ в руските социални медии на жестоката трагедия. Дарина Громова е сред 224-те жертви на катастрофата на Синай. Нейните родители Татяна и Алексей също загиват при разбиването на самолета. Малко преди да излетят за Синай, Татяна снимала малката Дарина как се е залепила за стъклото в чакалнята на летището в Санкт Петербург и гледа излитащите самолети. "#Семейство"#даринагромова, летище Пулково", написала Татяна преди излитането, без да подозира, че снимката на невръстното й бебе ще стане символ на трагедия.

Световни компании спират да летят над Синай

Еърбъсите А321 на "Когалимавия" остават на земята

Три от най-големите авиокомпании в света - европейските "Луфтханза" и "Ер Франс-Ка Ел Ем", както и дубайската "Емерейтс", обявиха, че прекратяват полетите над Синайския полуостров. Мярката е превантивна до изясняване на причините за падането на руския "Еърбъс" А321 в събота сутринта. "Взехме решение да избягваме този район, защото ситуацията и причините не са ясни", заяви говорителка на германската компания. Самолети на "Луфтханза" прелитат по 10 пъти дневно над полуострова. "Ер Франс" потвърди, че въвежда превантивно същата мярка", обяви говорителка и на френската авиокомпания. "Емирейтс" ще избягва полети над Синайския полуостров, докато не се появи допълнителна информация за причината за инцидента с руския самолет. Следим развитието на събитията", заяви представител на компанията.
Вчера Федералната служба на Русия за контрол на транспорта (Ространснадзор) нареди на компанията "Когалимавия", която е оперирала разбития самолет, да спре полетите с "Еърбъс" А321, докато не бъдат изяснени причините за катастрофата и докато авиокомпанията не вземе необходимите мерки за подобряване на сигурността на полетите. От всички 9 еърбъса в парка си "Когалимавия", която оперира и под името "Метроджет", 7 са А321.

В. "Известия" пък съобщи, че сибирската компания имала сериозни финансови затруднения. На 21 май тази година в "Когалимавия" била извършена проверка от пенсионния фонд и се оказало, че тя дължи 32,5 млн. рубли (към 460 000 евро), като в сумата влизат лихвите и глобите. Пред тв канала LifeNews пък бивш неин сътрудник твърди, че пилотите и стюардесите получавали заплатите си с 3 месеца закъснение и били много изнервени.

Плащат по Е30 000 като застраховка

Пътниците и членовете на екипажа на катастрофиралия самолет, както и самият еърбъс, са били застраховани в руската компания "Ингосстрах", съобщиха местните медии. Роднините на загиналите ще получат по над 2 млн. рубли (около 30 000 евро). Сумата ще бъде изплащана приоритетно, споделиха за ТАСС от пресслужбата на "Ингосстрах". "Изплащането на застраховката на роднините е приоритетна и ще бъде извършена без никакво забавяне и възможно в най-кратки срокове", обясни пред агенцията прессекретарят на застрахователната компания Карен Асоян. Той отбеляза, че във връзка с трагедията в компанията е създаден оперативен щаб, който събира информация и урегулира юридическите въпроси, след което ще се започне с изплащането на сумите. "Роднините на загиналите могат да се информират по всички въпроси, свързани с това, на горещата телефонна линия на компанията ни", добави Асоян.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай