Самарас: Не подозирах, че има македонски език

Самарас: Не подозирах, че има македонски език | StandartNews.com

Страсбург. Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви пред Европейския парламент в сряда, че не знаел за съществуването на македонски език, който според него е бил измислен от комунистите, предадоха македонски медии.

Самарас се изказа в отговор на въпрос на кореспондент на MIA по отношение на процеса на разширяване на ЕС, т.е. как ще се развие напредъка на Македония в европейската интеграция, имайки предвид, че основната пречка е именно въпросът за името, което е блокирано от Гърция.

"Не бях наясно със съществуването на македонския език. Процесът на присъединяване към ЕС се извършва според заслугите. Решихме в рамките на Европейския съвет да не може да се открият преговори за присъединяване за страни, които не отговарят на критериите, тъй като това поставя под въпрос надеждността на целия процес на разширяване", каза Самарас.

Македонският журналист Тони Гламчевски задаваше въпросите си на френски, а Самарас му отговаряше на английски език.

"Македония води политика на екстремни позиции и непреклонност, а не на диалог. Това не е позитивен знак както за Гърция, така и за целия свят", категоричен бе гръцкият премиер.

Тони Гламчевски отговори на Самарас така: „Македонският език съществува и е признат от всички световни лингвисти. Това не е измислен език, а език, който се говори и от македонското малцинство в Гърция, което гръцката държава не признава".

Реакцията на гръцкия премиер не закъсня: „Има много неща, които бяха измислени от комунистите и изобщо не искам да говоря за тях."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай