Сълзотворна граната уцели Елена Йончева в Истанбул

Журналистката е добре, няма опасност за живота й

Сълзотворна граната уцели Елена Йончева в Истанбул | StandartNews.com

Истанбул. Сълзотворна граната удари в крака Елена Йончева в Истанбул, докато отразяваше протестите в града. Журналистката изохка в ефир и започна да накуцва за кратко, но каза, че няма нищо страшно, предаде Бинюз.

Тя бе поразена, докато се опитваше в пряко включване за новините на ТВ7 да покаже на живо какво се случва в сърцето на сблъсъка между демонстрантите и полицията.

Журналистката, която е привличана като магнит именно от случващото се по най-горещите точки на света, бе надянала противогаз. Йончева обясни, че без него няма да може да следи отблизо събитията, в самия им епицентър.

Истанбул е превърнат в бойно поле, каза Йончева, която показа как протестиращите изграждат барикади с подръчни материали

по улиците в подстъпа към площад "Таксим". Там обаче е разположена военна техника, която пуска сълзотворен газ и водни струи срещу тях. По-рано през деня валията на Истанбул се закани, че няма да допусне протестиращите да припарят отново до площад "Таксим".

Около 1000 полицаи от цяла Турция бяха мобилизирани в посока Истанбул в подкрепа на силите на реда там срещу гражданите.

В района на истанбулския площад „Таксим" са задържани петима журналисти от местните медии,

съобщи турската агенция Доган. Репортерите са се опитали да преминат през площада, за да достигнат районите, където обстановката остава напрегната. Задържаните не са носели прескарти в себе си. Полицията е получила разпореждане да допуска единствено лица с журналистически удостоверения или специални разрешителни.

Междувременно на митинг в негова подкрепа премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган защити насилственото потушаване на антиправителствените протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай