Съдът не пусна Берлускони да напусне Италия

Съдът не пусна Берлускони да напусне Италия | StandartNews.com

Милано. Съдът в Милано е отхвърлил искане от страна на бившия министър-председател Силвио Берлускони, чийто паспорт е конфискуван след осъждането му за данъчни измами, да напусне Италия, за да присъства на конференция в Ирландия, съобщиха съдебни източници.

идерът на дясноцентристката партия "Форца Италия" искаше да участва в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Дъблин на 6 и 7 март. Той обаче не може да пътува в чужбина, освен ако не получи временно разрешение от съдиите.

Берлускони бе лишен от паспорта си миналата година, когато бе осъден на четири години затвор за данъчна измама, намалени до една година домашен арест или общественополезен труд. Бившият премиер освен това беше лишен от място в парламента.

През декември той направи неуспешен опит да си получи обратно паспорта, твърдейки, че забраната за пътуване нарушава европейското шенгенско споразумение за свободно движение на граждани.

Един от най-откритите съюзници на Берлускони, Даниела Сантанче, заяви, че "определени съдии продължават да се занимават с политика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай