Съд повдигна обвинения на 2-ма синове на турски министри

В момента се намират в предварителния арест

Съд повдигна обвинения на 2-ма синове на турски министри | StandartNews.com

Истанбул. Съд в Истанбул повдигна обвинения на двама синове на министри, замесени в корупционния скандал в Турция, който засегна и самия премиер Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха местните телевизии, цитирано от Франс прес. Съдиите постановиха двамата да бъдат изпратени в предварителния арест.

Сред тези с повдигнати обвинения в активна корупция, измама, незаконен трафик на злато и присвояване, е и генералният директор на голямата държавна банка Халкбанк (Halkbank), информират информационните канали НТВ и Си Ен Ен Тюрк.

Междувременно синът на министъра на околната среда и водите, който също беше отведен в полицията, наред с други 80 души при мащабна акция във вторник, снощи е бил пуснат на свобода след разпит от прокурори и съдии, продължил няколко часа.

Вчера още 17 ръководители на полицейски отдели са били отстранени от постовете си, вследствие на мащабно полицейско разследване за предполагаема корупция, в което са замесени и имената на синовете на министри.

Премиерът Ердоган обвинява петдесетина офицери, освободени от длъжност от началото на седмицата, в злоупотреба с власт, а именно - че не са информирали политическите власти за разследване срещу тях.

Както при антиправителствения бунт, разтърсил страната през юни, премиерът изложи теорията на заговора, изтъквайки, че "държава в държавата" е в основата на операцията, целяща да го очерни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай