Руски хакери пробиха Хилари (ОБЗОР)

Руски хакери пробиха Хилари (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хакери, свързани с Кремъл, проникнали в компютърната система на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ и в продължение на година шпионирали вътрешната комуникация, като поверителни имейли и чатове. Това съобщи в. "Вашингтон Поуст", като цитира източници от ръководството на партията и експерти по сигурността. Сред задигнатите данни фигурирали и аналитични проучвания за претендента на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп.

Компютърни специалисти от Националния комитет на партията разкрили атаката в края на април и извикали специализираната фирма "Крауд Страйк" да оправи проблема. Според съоснователя на компанията Дмитри Алперович две добре известни руски хакерски групи проникнали в мрежата на Националния комитет. Едната имала достъп до имейлите и чатовете близо година, от лятото на 2015 г., преди да бъде разкрита. Другата, която проникнала в сървърите през април 2016 г., откраднала досиетата, свързани с Тръмп. По думите на Алперович, те извършвали политически и икономически шпионаж в полза на Кремъл и са свързани тясно с руските разузнавателни служби.

Русия отрече да има нещо общо, съобщи Ройтерс. "Напълно изключвам възможността правителство или правителствени структури да са били замесени в това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Държавният департамент на САЩ няма сведения, потвърждаващи руска хакерска атака срещу сървърите на Демократическата партия, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Хилари Клинтън пък спечели последните първични избори на партията във Вашингтон, окръг Колумбия, които бяха без значение. Още миналата седмица бившата първа дама на САЩ събра достатъчен брой делегати, за да си осигури президентската номинация на националния конгрес на демократите във Филаделфия в края на юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай