Руски десант преди референдума

Киев заплаши, че ще отговори с всички средства при инвазия

Руски десант преди референдума | StandartNews.com

Москва. Украинските военновъздушни сили и парашутни войски са отблъснали вчера опит на руските сили да навлязат в съседен на Крим район, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Министерството посочва, че руските войски са се опитали да влязат на територията на Херсонска област в Арбатска стрилка и веднага са били отблъснати. Киев заплаши, че ще отговори с всички средства на руска инвазия, съобщи АФП.
Украинските военни са използвали самолети, сухопътни сили и въздушнодесантен батальон при операцията. Въпросната територия е дълга ивица вдадена в морето земя успоредно с източната част на полуостров Крим.

 

В Москва руското министерство на външните работи съобщи, че в Украйна продължават да безчинстват бойци, включително от организацията Десен сектор, чиито лидери обявиха откриването на "източен фронт", а в една от шивачните фабрики вече се шият руски военни униформи, предаде ИТАР-ТАСС. Техни бойци са поели от Харков към Донецк и Луганск.
Към Русия постъпват множество молби с искане да бъдат защитени мирните граждани, посочва дипломатическото ведомство, като отбелязва, че тези молби ще бъдат разгледани.

 

Около 50 000 души се включиха вчера в протестно шествие в Москва срещу окупацията на Крим и политиката на руския президент Владимир Путин, предаде АФП. Полицията обаче съобщи за 3000 демонстранти.
"Не пипайте Украйна!" и "Не на войната" гласяха издигнатите лозунги сред множеството от хора на всякаква възраст, развяващи руски и украински знамена.

 

Демонстрантите скандираха "Не на властта на чекистите", а също така и "Навални!" - името на основния опозиционер срещу Путин, преследван от властите и поставен под домашен арест в Москва. Няколко радикали са били задържани на демонстрацията, съобщи РИА Новости.
"Задържаните са носили знаме със символика, имаща отношение към Третия райх", заяви представител на московската полиция.

 

В същото време близо до Площада на Революцията и Кремъл проправителствени националистически групировки бяха свикали контрамитинг, на който дойдоха едва 15 хил. души. Те издигнаха плакати в подкрепа на Владимир Путин и скандираха "Няма да има Майдан в Москва!". Мнозина младежи носеха червени шушлякови якета с надпис "СССР 2.0" на гърба.

 

Крим отговаря на два въпроса

 

На допитването за статута на Крим днес ще бъдат зададени два въпроса. Избирателите ще трябва да отговорят положително или отрицателно на въпросите "Подкрепяте ли присъединяването на Крим към Русия като субект на федерацията?" и "Подкрепяте ли възстановяването на конституцията на Крим от 1992 г. и статута на Крим като част от Украйна?". Бъдещето на полуострова ще зависи от въпроса, получил положителен отговор от повече от половината участници в референдума. Избирателите ще могат да упражнят правото си на глас в 1205 избирателни секции, които ще работят от 8 до 20 ч. Бюлетините ще съдържат варианти за отговор на три езика - руски, украински и кримско-татарски.
Мисия на международни наблюдатели започна работа в Крим още вчера. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС директорът на Европейския център за геополитически анализи Матеуш Пискорски. По думите му в състава на мисията от Европейския институт за наблюдение на демокрацията и изборите влизат 30 души, сред които има представители на Полша, Австрия, Франция, Германия, Белгия, България, Унгария, Гърция, Италия и Латвия.

 

Заложническа драма в Харков

 

В град Харков вчера приключи операцията по задържане на бойци от радикалната организация "Десен сектор", които през нощта срещу събота стреляха с автоматично оръжие и взеха заложници. Това заяви шефът на районния отдел на вътрешното министерство Анатолий Дмитриев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Задържани са около 30 души. Задържаните нямат паспорти и тепърва ще се установява самоличността им. От заловеното оръжие ще се снемат пръстови отпечатъци.

 

При стълкновенията между жители на Харков и бойци от "Десен сектор" загинаха двама души. В Харков тече операция по "неутрализиране на радикалите". Т.нар. Антимайдан е отцепен, като всички подстъпи към центъра на града са блокирани.

 

С население от близо 1,5 млн. души Харков е вторият по численост град в Украйна след столицата Киев. 50% от жителите на града са украинци, а руснаците са около 40%. Това е в основата на нееднозначното отношение на местните към смяната на властта в Киев.

 

Украйна затвори границата с Молдова

 

Украйна прекрати преминаването на руски граждани от мъжки пол през молдовско-украинската граница с територията на Приднестровието, съобщиха представители на руския миротворчески контингент от Силите за поддържане на мира от ОНД, цитирани от ИТАР-ТАСС.

 

"През границата не се пропускат мъже с руски паспорти", каза по телефона офицер от руските войски, който се връщал в Тираспол след отпуск. В щаба на руския омиротворителен контингент потвърдиха информацията, като уточниха, че украинските гранични власти спират железопътни товари за осигуряване дейността на руските миротворци.

 

Вотът определя дневния ред на Изтока и Запада

 

В случай че е положителен, референдумът за бъдещето на Крим ще бъде последван от институционални решения в Москва и постъпки от Запада, целящи да демонстрират подкрепа за Украйна. Така би изглеждал дневният ред:

 

17 март
- Официалните резултати ще бъдат обявени сутринта. Крим ще отправи към Русия молба за присъединяване в рамките на седмицата, но датата все още не е ясна.
- Руската Дума ще приключи с изготвянето на законопроекта за интеграцията на Крим и ще го представи на депутатите.
- Американският вицепрезидент пристига на тридневно посещение в Полша и Литва за консултации за Украйна.
- Външните министри на ЕС ще се срещнат в Брюксел и ще гласуват санкции срещу Русия.
Външният министър на Украйна Андрий Дешчиця ще се срещне с генералния секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен.

 

19 март
- ЕК ще гласува помощ от 1 млрд. евро за Киев

 

21 март
- Руската Дума ще гласува закон за присъединяването на Крим към Русия
- ЕС и Украйна трябва да подпишат политическата част от споразумението за асоцииране. Новината бе съобщена от украинския премиер Арсений Яценюк, но не е потвърдена от Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай