Руски политик взриви медиите. Атаката срещу България

И той плаче по доброто старо време

Руски политик взриви медиите. Атаката срещу България | StandartNews.com

Някогашните приятелски българо-руски отношения преживяват безпрецедентна криза. На фона на вътрешнополитическите сътресения и продължителния конфликт с руския посланик в София Елеонора Митрофанова, премиерът в оставка Кирил Петков обяви във вторник вечерта експулсирането на 70 руски дипломати, обвинявайки ги във връзки с руските служби за сигурност. Неизбежният отговор на Москва заплашва да парализира двустранните отношения.

От Русия дават ясно да се разбере, че смятат, че това решение на София не е взето самостоятелно и противоречи на „волята на българския народ”, пише в анализ вестник „Комерсант”, цитиран от БГНЕС.

С един полет от България тази неделя ще бъдат изпратени 70 руски дипломати, заяви във вторник вечерта премиерът Кирил Петков. Формалните претенции и пълният списък с лицата, обявени за „персона нон грата”, беше връчен на руския посланик Елеонора Митрофанова. Сред тях са Филип Воскресенски – вторият човек в руското посолство, генералните консули във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин, пише "Комерсант".

Заедно с членовете на семействата си броят на руснаците, които трябва спешно да напуснат страната, надвишава 200 души. Закрива се Генералното консулство на Русия в Русе, спира работата на Генералното консулство във Варна. А освен това България сама преустановява временно работата на консулството си в Екатеринбург, добавя изданието. А анализа си от "Комерсант" цитират материали в български издания, според които „неизбежният отговор на Москва може и да не бъде реципрочен в количествено отношение, но е напълно възможно да доведе до физическо парализиране и закриване на нашето посолство в Русия”.

"Комерсант" цитират и заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов, който сравни в своя канал в Телеграм поведението на българското ръководство с децата: „Някога, в детството, когато не си гладен, изливаш в знак на протест кашата на пода. Ето така българите, които останаха без правителство, гонят от страната 70 руски дипломати.

Безразборно, по обвинение в шпионаж… Кашата от купата трябва да се разлее непременно. Само за да отклоните вниманието от себе си и родителите да ви забележат”. Косачов завърши посланието си с думите: "Срам. Българи, вие сте различни. Ние ви знаем такива, каквито сте били винаги, исторически. Можете и по-добре". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай