Култов руски милиардер изригна! Смразяваща прогноза за страната

Тежки думи на Олег Дерипаска

Култов руски милиардер изригна! Смразяваща прогноза за  страната | StandartNews.com

Руският милиардер Олег Дерипаска каза, че "през следващата година в Русия няма да има пари", ако в страната не дойдат чуждестранни инвеститори. Това стана на тридневния Красноярски икономически форум, който започна в четвъртък.

Руската служба на РСЕ/РС пише, че Дерипаска е бивш ръководител на компанията "Руски алуминий", а днес е председател на надзорния съвет на "Базов елемент" - компания, която сам е основал.

Той е под санкциите на САЩ от април 2018 г. Дерипаска е приближен на руския президент Владимир Путин и финансира негови проекти.

"Вече има сериозни проблеми с парите, затова започнаха да клатят бизнеса като риба", каза Дерипаска и добави, че за привличането на чуждестранни инвеститори от "приятелски страни" и евентуално преминаване на пазара към Азия "върховенството на закона и предвидимостта са много важни".

"Ако променяме правилата на играта на всяко тримесечие, в зависимост от някакви проблеми, никой няма да ни се довери: нито руските, нито чуждестранните предприемачи", каза още Дерипаска. По негово мнение икономическата ситуация в страната е "много сложна и непредсказуема" и ще остане такава поне до средата на 2025 г.

Също така Дерипаска предложи "да се намали два или три пъти" броят на чиновниците и представителите на правоохранителните органи, като нарече сегашния им брой "сериозна тежест за икономиката". "Пътят на държавния капитализъм не води до никъде", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай