Петък,

Култов руски милиардер изригна! Смразяваща прогноза за страната

От: Редактор -
6002
Култов руски милиардер изригна! Смразяваща прогноза за  страната
A
A
A

Руският милиардер Олег Дерипаска каза, че "през следващата година в Русия няма да има пари", ако в страната не дойдат чуждестранни инвеститори. Това стана на тридневния Красноярски икономически форум, който започна в четвъртък.

Руската служба на РСЕ/РС пише, че Дерипаска е бивш ръководител на компанията "Руски алуминий", а днес е председател на надзорния съвет на "Базов елемент" - компания, която сам е основал.

Той е под санкциите на САЩ от април 2018 г. Дерипаска е приближен на руския президент Владимир Путин и финансира негови проекти.

"Вече има сериозни проблеми с парите, затова започнаха да клатят бизнеса като риба", каза Дерипаска и добави, че за привличането на чуждестранни инвеститори от "приятелски страни" и евентуално преминаване на пазара към Азия "върховенството на закона и предвидимостта са много важни".

"Ако променяме правилата на играта на всяко тримесечие, в зависимост от някакви проблеми, никой няма да ни се довери: нито руските, нито чуждестранните предприемачи", каза още Дерипаска. По негово мнение икономическата ситуация в страната е "много сложна и непредсказуема" и ще остане такава поне до средата на 2025 г.

Също така Дерипаска предложи "да се намали два или три пъти" броят на чиновниците и представителите на правоохранителните органи, като нарече сегашния им брой "сериозна тежест за икономиката". "Пътят на държавния капитализъм не води до никъде", каза той.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com