Руски кораб не пусна украински с US журналисти

"Предупредили ги да не се приближават още в неутрални води

Руски кораб не пусна украински с US журналисти | StandartNews.com

Кораб на руския флот принуди украински патрулен кораб с американски журналисти на борда да отстъпи. Това се посочва в доклада на телевизионния канал CNN , публикуван на 5 май в YouTube, пише Лента.ру .

Репортерът Матю Шанс отплава в Азовско море с украински военноморски моряци. Когато лодката се приближи до руската морска граница, от военния кораб се свързаха с него и издадоха предупреждение. „Напомняме ви да спазвате безопасно разстояние“, се казва в съобщението. В резултат моряците на лодката бяха принудени да се обърнат назад.

Шанс заяви, че по това време лодката им е била в неутрални води на около две морски мили от руския кораб. „На хоризонта можете да видите кораба на руската брегова охрана. (...) Не можем да се приближим по-близо, защото ако го направим, може да има прихващане от руснаците. Украинските патрулни искат да избегнат това “, обясни журналистът.

В доклада на CNN се казва, че руските военни твърдят, че са упражнявали натиск и тормоз над украински кораби, което е предизвикало безпокойство по целия свят.

В края на април бе съобщено, че патрулна лодка от клас Хамилтън на USCG е отплавала в Черно море.

Преди това стана известно за плановете на САЩ да изпратят разрушителите Доналд Кук и Рузвелт в Черно море. След телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и американския лидер Джо Байдън обаче военните кораби смениха курса си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай