Руската прокуратура взе на мушка най-богатия руснак

Заведено е дело

Руската прокуратура взе на мушка най-богатия руснак | StandartNews.com

Руската генерална прокуратура заведе дело срещу най-богатия руски бизнесмен - Андрей Мелниченко. Ведомството настоява за възстановяване на акциите на компанията "Сибеко", които са собственост на държавата. "Форбс" обяви тази година Мелниченко за номер 1 в списъка на руските милиардери с активи от 25,2 милиарда долара. Той е руснак, роден в Беларус, а майка му е украинка, пише "Лупа.бг". 

Материалите по делото са в Свердловския районен съд на Красноярск. Предварителното съдебно заседание по иска е насрочено за 7 септември.

Освен Мелниченко, в делото са включени Хакаската сервизна и ремонтна компания (ХСРК) и Кузбаското акционерно дружество за енергетика и електрификация (Кузбасенерго). Главната прокуратура иска също така да привлече в процеса като трета страна "Сибирска енергийна компания" АД.

Претенциите на Главната прокуратура са свързани с енергийните активи, които според агенцията са били закупени от структурите на бившия министър на откритото управление Михаил Абизов. Представителят на Мелниченко потвърди пред "Ведомости", че искът е получен и "адвокатите работят с него".

Според телеграмния канал "Съвет без пазар" искът се отнася до възстановяването от Мелниченко в полза на държавата на акциите на компанията "Сибеко", придобити през 2018 г. за 32,51 млрд. рубли чрез контролираните от милиардера "Кузбасенерго" и КСРК.

Генералната прокуратура обясни искането си с това, че при надзора на разследването на делото срещу Михаил Абизов е получила информация "за нарушаване от гражданина Мелниченко и контролирани от него юридически лица на антикорупционното законодателство в хода на сделките по придобиване на акциите на "Сибеко".

РБК отбелязва, че искът срещу Андрей Мелниченко е четвъртото искане на прокуратурата за отнемане на частни активи в полза на държавата само за лятото на 2023 г.

През юли агенцията поиска да бъдат отнети в полза на държавата рибният холдинг "Тефида" и пристанището в Перм. В началото на август Главната прокуратура подаде иск във връзка с "незаконната приватизация" през 90-те години на миналия век на Metafrax Chemicals, един от най-големите производители на метанол и формалин в Русия. Друг иск е подаден срещу компаниите "СибМир" и "ИсНов", от които е решено да се изземе Ростовският оптико-механичен завод. В него се произвеждат устройства за дневно и нощно виждане за системите за управление на огъня на бронирана военна техника, включително танкове Армата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай