Русия възобновява патрулите в южното полукълбо

Русия възобновява патрулите в южното полукълбо | StandartNews.com

Москва. Русия планира да възобнови патрулите на ядрени подводници в южните морета след пауза от повече от 20 години след разпадането на Съветския съюз, предаде ИТАР-ТАСС.

Планът за изпращане на подводници клас Борей, предназначени за превоз на 16 ядрени ракети с далечен обсег, на южното полукълбо, следва решението на президента Владимир Путин през март за разполагане на военноморски единици в Средиземно море.

"Възраждането на ядрените подводни патрули ще ни позволи да изпълняваме задачите за стратегическа защита не само през Северния полюс, но и на Южния полюс," е казал неназован офицер от Генералния щаб пред ИТАР-ТАСС.

Според официалните лица, патрулите ще бъде пуснати поетапно в продължение на няколко години. Юрий Долгоруки, първата от осем подводници подобен клас, влезе в експлоатация през тази година.

Путин подчерта значението на една силна армия след завръщането си в президентството миналия май. През общо 13 години на власт, той често цитира външни заплахи, когато говори за необходимостта от надеждни въоръжени сили и руското политическо единство.

Страховете от ядрена конфронтация между Русия и САЩ намаляха през последните години, след като двете страни подписаха договор през 2010 г. за ограничаване на размера на техните ракети с далечен обсег.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай