Русия в бойна готовност след шест разстрела

САЩ разработиха план за евакуиране на спортистите си от Сочи

Русия в бойна готовност след шест разстрела | StandartNews.com

Москва. Нов лов на терористи започна в Русия, след като шестима мъже бяха показно разстреляни в Ставрополский край. Сочи, където следващия месец започват олимпийските игри, се намира само на 450 км и убийствата, които отново всяват паника сред местните жители. В Русия все още е пресен споменът от двата поредни самоубийствени взрива във Волгоград миналия месец, който отне живота на общо 34-има невинни жители.

Серията убийства в Ставропол била извършена в нощта срещу 9 януари. Според следствието, първо бил застрелян 37-годишен жител на село Тамбукан, който майсторил мебели и изнасял продукцията си с личния си автомобил ВАЗ-2108. Тялото му било открито в колата с куршум в главата. Когато на мястото на инцидента пристигнали следствените органи, на 20 м от автомобила се взривила бомба. Тя обаче била без поразяващи елементи. Никой от полицаите не пострадал. По-късно в селце Золская бил намерен автомобил с два трупа - единия в багажника, а другия на задната седалка. Самоличността на убитите е установена - родени са през 1984 и 1987 г. Единият разстрелян е таксиметров шофьор, а другият - бизнесмен. Наблизо също имало бомба, която сапьорите обезвредили. Трето убийство станало в село Маринская. Два от труповете били в автомобил, а третият - в канавката. И там имало бомба - монтирана във ведро, която също била обезвредена. И шестте жертви са убити с пистолет "Макаров".

В четвъртък полицията обяви, че има заподозрени за разстрелите - братя Анзор и Артур Маргушев (32 и 23 г.) и Вадим Шогенов (25). Тримата са жители на Кабардино-Балкария. Те са обявени за държавно издирване, заедно със съучастник, чиято самоличност не е установена. Експерти посочват, че убийците копират бандата "Ногайска степ". Миналата година част от нейните членове бе унищожена от спецчастите, а останалата получи от 22 до 25 г. затвор. Бандата убиваше таксиметрови шофьори и взривяваше колите им.

В същото време САЩ разработиха план за масово евакуиране на спортистите си от игрите в Сочи в случай на терористичен акт. Федерацията по ски спорт и сноуборд подписа договор с частна охранителна фирма и освен това запази 5 самолета за общо 1000 души, които да използва за извозване на спортистите. Според в. USA Today такива мерки за сигурност за уникални.

WC надпис изпразни мол

Посетителите и персоналът на "Сургут Сити Мол" в сибирския град Сургут са били евакуирани, след като в мъжката тоалетна на търговския център се появи надпис, че след час ще избухне бомба - в 15:00 ч местно време. Заради опасността от сградата са изведени между 500 и 900 души. Районът около мола бе отцепен от полицията, а движението по близките улици бе временно преустановено. В крайна сметка заплахата се оказа лъжлива и взрив нямаше.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай