Русия скрива министър в танк

Машината защитава от радиация, има си тоалетна и мивка

Русия скрива министър в танк | StandartNews.com

Москва. Супертанк ще пази руския военен министър Сергей Шойгу и заместниците му при радиоактивна или химическа атака. Изработката е поръчана от самото ведомство, съобщава в. "Известия".

Наречена официално "високозащитено транспортно средство", машината ще може да работи 36 ч. в автономен режим при силно радиационно заразяване и да защитава руското военно командване от последиците на ядрена експлозия. Освен това се очаква да брани висшите генерали от стрелково оръжие, гранатомети и снаряди.

Според източник на вестника танкът ще бъде снабден със свръхмодерна комуникационна система, която ще осигурява стабилна връзка с държавното ръководство и стратегическите сили. Екипажът и пътниците пък изобщо няма да имат нужда да излизат навън - в танка е предвидена мивка, тоалетна и места за почивка. Околната обстановка ще може да се наблюдава с видеокамери, позволяващи 360 градуса панорама.

Всъщност, руската отбранителна промишленост разполага с готова машина - наречена "Ладога". Тя е произведена през 80-те в Санкт Петербург на базата на танк Т-80 и е изпробвана при ядрената катастрофа в Чернобил. "Ладога" бе единствената машина, която стигна до останките от реактора, при това екипажът не бе облъчен", посочва източникът на вестника. Оборудването й обаче е безвъзвратно остаряло и специалният танк трябва да се разработи наново, добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай