Русия ще уважи резултата от референдума в Източна Украйна

Русия ще уважи резултата от референдума в Източна Украйна | StandartNews.com

Москва. "Москва отчита високата избирателна активност на референдума в Донецка и Луганска област и уважава волята на жителите", съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Русия внимателно наблюдава подготовката и провеждането на референдума в Донецка и Луганска област. Забелязваме високата избирателна активност на населението, въпреки опитите гласуването да се провали", се казва в съобщението. Кремъл осъжда използването на сила, включително на тежки оръжия срещу цивилното население, което е довело до загубата на човешки живот.

"Москва се отнася с уважение към волята на населението на Донецк и Луганск. Практическото прилагане на резултатите от референдума ще се проведе по един цивилизован начин, без насилие, а чрез диалог между представители на Киев, Донецк и Луганск", се казва в изявлението.

От Кремъл уточняват още, че Русия би приветствала усилията в интерес на създаването на диалог, включително чрез Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Руският президент Владимир Путин ще определи своето отношение към референдумите в Югоизточна Украйна, след като станат известни техните резултати, заяви неговият говорител Дмитрий Песков.

Какво ще бъде решението на Владимир Путин е трудно да се прогнозира, заяви Дмитрий Песков, цитиран от в-к "Комерсант".

Говорителят на Кремъл не отговори директно на въпроса как ще се отрази на руската позиция това, че дни преди референдумите руският президент отправи молба гласуването в Югоизточна Украйна да бъде отложено за по-късна дата, за да се даде шанс за организирането на преговори с Киев.

Дмитрий Песков смята, че независимо от авторитета на руския президент за организаторите на референдумите е било сложно да се вслушат в неговия съвет, тъй като в условията на реални бойни действия жителите на тези региона са били принудени да действат според своя план в зависимост от реалната обстановка.

Руският външен министър Сергей Лавров изключи провеждането на нови международни преговори за Украйна, като подчерта, че решение на кризата може да се намери единствено чрез директен диалог между Киев и привържениците на федерализацията.

"Чух заявленията на украинския външен министър и на представител на Белия дом, че преговорите трябва да се запазят единствено в четиристранен формат (Русия, САЩ, ЕС и представители на правителството на Украйна), но още веднъж ще кажа, че без включване на опонентите на режима (в Киев) в прекия диалог за излизане от кризата, нищо няма да се получи", подчерта Лавров.

Същевременно руските анализатори са на мнение, че Кремъл едва ли ще се реши безрезервно да признае резултатите от референдумите.

Според тях Русия по-скоро ще използва гласуването, за да засили своята позиция в преговорите с Киев и Запада по исканията си за общонационален диалог, гарантиране на правата на рускоезичното население, изработването на нова конституция и федерализация на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай