Русия отпуска контрола върху курса на рублата

Русия отпуска контрола върху курса на рублата | StandartNews.com

Москва. Централната банка на Русия планира да отпусне контрола върху курса на рублата. Това съобщи директорът на банката Елвира Набиулина. И уточни, че има вероятност да бъде въведен плаващ курс на парите, което е голяма промяна в руската монетарна политика. По този начин цената на валутата ще се определя изцяло от финансовите пазари, а целта на промяната е повишаване на гъвкавостта на курса.

Централната банка не се е месила активно в курса вече година, изтъкна Набиулина и увери, че ще запази правото да задава интервал, в който да може да се движи той.

Към края на 2014 г. нормативните основания за намеса в курса на валутата са много по-малко, обяснява още директорът на централната банка.

Банката ще влияе на курса опосредствано, чрез манипулиране на други ключове и икономически показатели и най-вече основния лихвен процент. Това има за цел превръщането на лихвения процент в основен инструмент на данъчната и разходната политика през следващите години.

Централната банка си запазва възможността да продава чуждестранна валута, ако има финансова нестабилност в Русия.

Големите компании, срещу които са наложени санкции, от своя страна пък могат да получат финансиране на вътрешния руски пазар, каза още Набиулина и добави, че много от тях вече са го направили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай