Русия отговаря на САЩ с танкове и ракети

Русия отговаря на САЩ с танкове и ракети  | StandartNews.com

В Полша очакват скоро решение за американски военни складове

Русия няма да има друг начин да отвърне, освен да подсили военния потенциал по западните си граници, ако САЩ струпат там въоръжения. Това заяви ген. Юрий Якубов, високопоставен служител на руското министерство на отбраната, коментирайки американските планове за складиране на тежко въоръжение в бившите съветски балтийски републики и в Източна Европа, за които съобщи в. "Ню Йорк Таймс".

Подобни американски действия биха представлявали "най-агресивната стъпка от страна на Пентагона и НАТО" от времето на Студената война насам, посочи ген. Якубов. Той уточни и какъв точно би бил руският отговор - според него Москва ще разположи в западните си райони първо нови танкове, артилерия и части на ВВС. Тя също ще ускори разполагането на ракети "Искандер" в района на Калининград и ще подсили войските си в Беларус. В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира американските планове. Той каза, че би направил това, само ако има официална декларация от САЩ по въпроса.

Полският вицепремиер и министър на отбраната Томаш Шемоняк пък заяви, че решението в страната да бъдат разположени американски военни складове се очаква в най-скоро време. В интервю за в. "Жечпосполита" той напомни, че на 19 май обсъдил този въпрос с шефа на Пентагона Ащън Картър във Вашингтон. Запитан дали подобни действия няма да нарушат споразумението с Русия от 1997 г., предвиждащо НАТО да не разполага войски край руските граници, Шемоняк заявява, че появата на военни складове на САЩ в Полша не противоречи на този договор.

Москва ще прави полет над България

В рамките на международния Договор за открито небе руски инспектори са планирали наблюдателен полет над територията на България с руски самолет Ан-30Б. Това съобщи за Интерфакс Сергей Рижков, началник на руския център за намаляване на ядрената заплаха. Полетът ще се изпълнява през периода от 15 до 19 юни с максимална далечина 660 километра по маршрут, съгласуван с наблюдаваната страна. Български специалисти на борда на машината ще контролират използването на апаратурата за наблюдения и спазването на договора, посочи Рижков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай