Русия оспорва ремонта от Полша на мигове

Русия оспорва ремонта от Полша на мигове | StandartNews.com

Русия най-вероятно ще оспори ремонтирането на военните ни самолети от Полша. Това стана ясно само дни, след като военният министър Николай Ненчев заяви, че няма проблем за подписване на договор за поддръжката им с Полша.

"В случай на подписване от българска страна на споразумение с Полша за ремонта на двигателите РД-33, поставени на "МиГ", ние нямаме друг изход, освен да откажем от експлоатационно съпровождане и поддържане на техническата експлоатация на самолетите МиГ-29 от ВВС на България", се казва в съобщението на руската корпорация РСК "МиГ". Оттам считат за нелегитимно подготвяното споразумение за обслужване на българските изтребители, допълва руската агенция "РИА Новости".

България разполага с 12 бойни МиГ-29 и 2 учебно-бойни МиГ-29УБ. Страната ни беше подложена на натиск от САЩ да не сключваме договор за ремонт на изтребителите с руския им производител. Натискът стана особено силен, след като преди месец Вашингтон включи РСК "МиГ" в поредния черен списък на компаниите, срещу които има наложени санкции. В същото време военният министър Николай Ненчев заяви, че цената за поддръжка от Полша е много по-ниска в сравнение с тази от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай