Русия обявява икономическа амнистия

Русия обявява икономическа амнистия | StandartNews.com

Москва. Руската дума одобри на първо четене двата законопроекта, които предвиждат шестмесечна амнистия за икономически престъпления, предадоха руските агенции.

Законите предвиждат „освобождаване от наказание за лица, привлечени към наказателна отговорност или осъдени за престъпления в сферата на предприемачеството, и прекратяване на водените срещу тях наказателни дела".

Под амнистията попадат всички обвиняеми по 26-те члена от руския наказателен кодекс, свързани с нарушения на авторското право, незаконно предприемачески и банкови дейности, мошеничество, пране на пари, отклоняване на данъци и митнически такси, както и неизпълними кредитни задължения.

Под амнистията не попадат лицата, занимавали се с незаконна банкова дейност. Тя не важи и за рецидиви, както и за делата от висок обществен интерес. Така например няма да бъдат освободени бившия шеф на „Юкос" Михаил Ходорковски и на „Менатеп" Платон Лебедев, за които руската държава търпи най-много критики от международни правозащитни организации.

В обхвата на амнистията попадат около 6000 бизнесмени, които ще бъдат освободени от затвора, както и в пъти повече, срещу които тече разследване.

Законопроектите бяха преработени от първоначалния си по-широк вариант, след като президентът Владимир Путин не ги одобри. Новият вариант обаче е с неговата благословия. По закон Думата трябва да одобри проектите на три четения, така че те още може да бъдат допълнително променяни. Депутатите обаче възнамеряват да приключат с тях преди началото на ваканцията на 14 юли.

За последното десетилетие в Русия са осъдени над 3 милиона бизнесмени за икономически престъпления. Правозащитните организации твърдят, че съдът често се използва за разчистване на сметки между компаниите.

Според подразделението на Хелзинкския комитет в Москва пък регулацията не е пълна, защото предвижда бизнесмените, които попадат под амнистия, да връщат имущество или да плащат обезщетения. „Този закон ще остави именно невинните зад решетките, а ще бъдат освободени виновните", коментира председателят на организацията Людмила Алексиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай