Русия обучава бойни делфини и морски котки

Русия обучава бойни делфини и морски котки | StandartNews.com

Москва. Военноморските сили на Русия ще върнат обучението на бойни делфини афала и морски котки, съобщава агенция "Новости". Така държавният океанариум в Севастопол се превръща в една от първите практически ползи от присъединяването на Крим в състава на Русия, тъй като там те ще бъдат подготвяни.

Обучението на бойни морски животни датира още от времето на СССР. След разпада на съюза обаче програмата обаче е прекратена. По информация от 2000 г. делфините от Севастопол са продадени на Иран. Чак през 2012 г. обучението е възобновено от страна на Украйна, а севастополският океанариум е вторият най-голям в света център, който се занимава с обучение на морски бойни животни след този в Сан Диего на САЩ.

По времето на СССР бойните морски животни са използвани предимно като патрули на входовете на морски бази, откривали са водолази на противника, както и са търсели на мини. Обучавани са били и делфини-самоубийци, които били използвани за камикадзета, самовзривяващи се в кораби на противника. По информация на агенция "Новости" в океанариума в Севастопол вече се разработва нова техника, която да позволи още по-ефективно обучение на бойните бозайници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай