Русия обмисля въздушни удари срещу ИД

Русия обмисля въздушни удари срещу ИД | StandartNews.com

Путин и Обама проведоха историческа среща в кулоарите на ООН

Русия обмисля да се присъедини към САЩ и партньорите й в провеждането на въздушни удари срещу "Ислямска държава". Това разкри руският държавен глава Владимир Путин след историческата среща с американския президент Барак Обама в кулоарите на централата на ООН.

Двамата световни лидери разговаряха почти 90 минути - близо два пъти по-дълго от първоначално предвиденото, като обсъдиха редица теми, включително конфликтите в Сирия и Украйна.

Това бе и първа официална среща между тях в последните две години. След края й Путин определи диалога като "много конструктивен, делови и откровен".

По време на речите им пред на 70-та Генерална асамблея на ООН обаче се потвърди, че Русия и САЩ имат противоположни мнения относно това как да бъде приключена войната в Сирия. Путин заяви, че би било "огромна грешка" да не се работи президента на Сирия Башар ал-Асад в борбата срещу ИД. В същото време Франция и САЩ настояха държавният глава да напусне поста. "Те не са граждани на Сирия, така че не бива да се месят в избора на ръководство на друга държава", отбеляза Путин.

В същото време говорител на САЩ заяви, че по време на срещата помежду си, нито Обама нито Путин "са се опитали да печелят преднина." Двете страни са се съгласили да отворят комуникационните канали, за да се избегне случаен военен конфликт в региона. Путин и Обама се ръкуваха и още веднъж вчера, на приема, даден от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, след което вдигнаха тостове. Путин и Обама се чукнаха с пълни чаши, като при своя тост Обама отбеляза шеговито: "Не се отклоняваме от мирния процес, щом чашите не звъннаха". По мнението на присъстващи журналисти Путин бил в чудесно настроение се усмихвал, докато Обама бил настроен "бойко", допълва БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай