Русия наложи ембарго на още 4 страни

Русия наложи ембарго на още 4 страни | StandartNews.com

Москва наложи ембарго за внасяне на храни в Руската федерация на още 4 държави. Албания, Черна гора, Лихтенщайн и Исландия вече са в списъка с държави, срещу които е наложена забрана в отговор на западните санкции заради кризата в Украйна.

Това заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от световните медии.

Освен страните от ЕС, Австралия, Канада, Норвегия и САЩ, редица страни бяха добавени към списъка с държавите, на които им е наложено ембарго за внос на някои хранителни продукти в Русия. Тези страни са Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн, а също така Украйна при някои обстоятелства, обясни Медведев по време на правителствено заседание.

Русия също ще забрани внос на някои стоки от Украйна от 2016 година, ако икономическата част към споразумението за асоцииране между Киев и ЕС влезе в сила, добави Медведев.

По отношение на Украйна забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия ще влезе в сила, ако правителството на страната изпълни икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, което беше подписано през юни миналата година. Решихме да предоставим възможност да бъде разрешена икономическата ситуация до 1 януари следващата година. След тази дата, ако не сме постигнали споразумение с посредничеството на ЕС, не виждам към момента някакви признаци, приетите по-рано документи ще влязат в сила и ще бъде наложен нормален търговски режим и ембарго върху храни от Украйна. Това е нашето решение, обясни премиерът на Русия.

Москва наложи ембарго за някои продукти през август 2014 година в отговор на икономическите санкции на САЩ, ЕС и техните съюзници във връзка с обвиненията, че Русия участва в украинската криза.

Този юни ЕС удължи санкциите срещу Русия, а Москва от своя страна удължи ембаргото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай