Русия и САЩ стопиха леда с венци и домати

Русия и САЩ стопиха леда с венци и домати | StandartNews.com

Дискусиите с Лавров и президента Путин бяха откровени, обяви държавният секретар на САЩ

САЩ и Русия стоплиха отношенията на най-високо дипломатическо ниво. Първо, държавният секретар Джон Кери се поклони пред паметника - гробница на 2000 съветски военни в Сочи, а след това се срещна с президента Владимир Путин в местната му резиденция. Обсъдени бяха много международни теми, сред които войната в Сирия и ядрените преговори с Иран, съобщиха руските медии. Това бе втора среща между Кери и Путин след тази в Кремъл на 7 май 2013 г.
"Дискусиите с руския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин бяха откровени. Обсъдихме ситуациите в

Украйна, Иран и Сирия". Това съобщи Кери в Twitter. Той посети Русия по примера на германския канцлер Ангела Меркел, която отиде в Москва, ден след западния бойкот на военния парад на Червения площад по случай 70-тата годишнина от Деня на победата. Визитата на Кери бе коментира предварително в някои американски медии като отстъпление. Според американския държавен секретар отношенията между двете държави имат нужда от подобряване, след като на практика замръзнаха заради кризата в Украйна и войната на икономически санкции.

Срещата между двамата ще се запомни и с нестандартния подарък, който руският дипломат номер 1 подари на Кери - картофи и домати, местно производство. Този жест бе обяснен с факта, че в началото на миналата година Лавров получи от Кери картофи с формата на франзели. Случайност няма, защото преди време Лавров му споменал, че ял много вкусни картофи от американския щат Айдахо, където Кери има вила.

Москва дала $1 млрд. за свои войници в Донбас

Москва е изразходвала около 1 млрд. долара за изпращането и издържането на свои военнослужещи в Донбас, прикривайки ги като доброволци, както и за военно оборудване. В Източна Украйна са убити най-малко 220 от тях. Това твърди доклад, подготвян от убития неотдавна руски опозиционер Борис Немцов, съобщи Ройтерс.

Според авторите на документа от 64-страници, изготвен по събраната от Немцов информация и озаглавен "Путин. Войната", той съдържа доказателства за руска военна намеса в Украйна, отбелязва Франс Прес. Руското министерство на отбраната отрича в боевете да участват войници от армията и настоява, че тези, присъединили се към опълченците, са доброволци, припомня АП. В доклада пише, че войниците били принуждавани да напуснат официално армията и да заминат да се бият в Източна Украйна, като се направят на доброволци. Твърди се, че те получавали до 90 000 рубли на месец ($1800), а ако загинели, близките им взимали 3 млн. рубли, за да си мълчат. Кремъл отказа да коментира доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай