Русия дава $10 млрд. заем на Унгария за АЕЦ "Пакш"

Русия дава $10 млрд. заем на Унгария за АЕЦ "Пакш" | StandartNews.com

Парламентът в Унгария гласува днес във връзка със заема от Русия на стойност до 10 милиарда долара (7,36 милиарда евро) за изграждането на 2 нови блока на АЕЦ "Пакш", разположен на 100 километраот столицата Будапеща, пише унгарският бюлетин Hungary Matters, предаде РИА "Новости".

В неделя опозиционната унгарска социалистическа партия призова кабинета да отложи гласуването до излизането на заключенията на финансовата комисия на парламента. Критиката към управляващата партия ФИДЕС е традиционна от страна на социалистите, в случая във връзка с недостатъчните консултации с опозицията по въпроси, свързани със заемите за развитие на атомната енергетика в страната.

От ФИДЕС отговарят, че изграждането на новите блокове на АЕЦ ще доведе до по-ниска цена на електроенергията, създаване на нови работни места и икономически растеж, съобщава бюлетинът.

За Унгария условията по този кредит са по-изгодни, отколкото ако бъде взет от банка, и ще доведат до икономия на 600 милиарда форинта (1.96 милиарда евро) зе целия срок на изплащане на дълга от 32 години. ФИДЕС има абсолютно мнозинство в парламента и може да прокарва всички решения, без да се съобразява с гласуването на опозицията.

През януари Русия и Унгария подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на два нови блока на АЕЦ "Пакш".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай