Русия почва да строи втори ядрен реактор в Турция

Росатом планира да започне до края на 2019 г. да полага основите на втория блок

Русия почва да строи втори ядрен реактор в Турция | StandartNews.com

Руската корпорация Росатом планира да започне до края на 2019 г. да полага основите на втория блок на атомната електроцентрала "Аккую" в Турция, което означава фактически старт на изграждането на блока. Това съобщи пред репортери ръководителят на Росатом Алексей Лихачов в кулоарите на 63-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде ТАСС.

В края на август компания "Аккую нуклеар" (част от Росатом), която осъществява проекта за изграждането на първата АЕЦ в Турция, получи лиценз за започване на изграждането на втория блок.

Държавната корпорация за атомна енергия Росатом се надява също, че ще получи лиценз от турските власти за изграждането и на третия блок на АЕЦ "Аккую" в края на 2019 или началото на 2020 година.

"Въз основа на опита, натрупан в сътрудничество с турския регулатор, мисля, че някъде към края на сегашната или началото на следващата година ще бъде издаден лиценз за третия блок", каза Лихачов.

В кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург в началото на юни Лихачов заяви пред репортери, че Росатом е предал на турския регулатор целия набор от документи за получаване на основния лиценз за изграждането на третия блок на АЕЦ "Аккую" и се очаква да го получи през първото тримесечие на 2020 г.

Строителният проект на първата АЕЦ "Аккую" в Турция се изпълнява от компанията "Аккую нуклеар", създадена в Турция въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Руската федерация и Република Турция през май 2010 г.

След приключване на строителството АЕЦ "Аккую" с мощности от 4800 мегавата ще произвежда около 35 млрд. киловатчаса електричество годишно, допълва ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай