Русия подлага динена кора на Турция за Кипър

Москва наблюдава ситуацията в региона и би помогнала за започването на „истински диалог“

Русия подлага динена кора на Турция за Кипър | StandartNews.com

Помощ от Москва предлага външният министър на Русия Сергей Лаврод за облекчаване на нарастващото напрежение, предизвикано от проучванията на енергийните източници в Източното Средиземноморие от страна на Турция. Този ход на Кремъл се оценява по различен начин от двете страни в спора и все повече изглежда, че руските интереси са насочени срещу турската позиция.

Лавров заяви, че Москва наблюдава ситуацията в региона и би помогнала за започването на „истински диалог“ с всички страни, който ще генерира „взаимно приемливи решения“.

По информация на гръцкия вестник „Катимерини“ Лавров е направил това изявление след срещата си с президента на Кипър Никос Анастасиадис по време на своето официално посещение в Никозия.

През последните седмици обстановката между Гърция и Турция се изостри, тъй като турските геодезически и сондажни кораби продължават да търсят газ във води, върху които Гърция и Кипър претендират, че имат изключителни икономически права.

Междувременно Русия и Кипър сключиха допълнителен протокол, с който внасят промени в спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между тях по отношение на данъците върху доходите и капиталите.

Според одобрения протокол данъкът върху дивидента не трябва да надхвърля 15 процента от общата сума на дивидентите. В някои случаи данъкът върху дивидента може да бъде само до 5 процента, по-конкретно в случай, че лицето, което има право на дивидент, е чуждестранна застрахователна компания или пенсионен фонд, а също така орган на местната власт или централна банка.

Преговорите между Русия и Кипър започнаха през юни, а на 3 август руското министерство на финансите обяви, че не е постигната договореност и започва процедура по денонсиране на спогодбата. По-късно кипърското правителство заяви, че разчита да уреди въпроса чрез поправки в спогодбата. На 10 август поправките бяха съгласувани на среща в Москва.

На 25 март руският президент Владимир Путин предложи повишаване на данъчната ставка върху дивидентите от офшорни инвестиции от 2 на 15 процента. Мярката наложи предоговаряне на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане с някои страни, като Путин предупреди, че Русия ще излезе едностранно от споразуменията, ако партньорите й не приемат новите условия. Руският президент поиска процесът да започне от онези държави, през които преминават значителни ресурси с руски произход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай