Русия плаши Европа с ядрени ракети

Възстановяват мощности, забранени след договора между Горбачов и Рейган от 1987 г.

Русия плаши Европа с ядрени ракети | StandartNews.com

Русия може да бъде принудена да разположи ядрени ракети със среден обсег в Европа в отговор на плановете на НАТО да направи същото, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков

В интервю пред РИА Новости Рябков коментира, че Москва ще трябва да предприеме стъпката, ако НАТО откаже да се ангажира с предотвратяването на подобна ескалация. Коментарите му допълнително повишиха залозите в отношенията между Изтока и Запада, за чието подобряване Русия изисква гаранции за сигурност от Запада, докато САЩ и техните съюзници предупреждават Москва да се откаже от възможно според тях нахлуване в Украйна - намерение, което Рябков отново отрече Русия да има, предаде Ройтерс.

Ядрените ракети със среден обсег на действие в Европа бяха забранени по силата на договор от 1987 г. между съветския лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън, който беше приветстван по онова време като значително намаляване на напрежението по време на Студената война. Вашингтон се отказа от пакта през 2019 г., след като години наред се оплакваше от предполагаемите нарушения от руска страна.

Рябков заяви, че има "косвени признаци", че НАТО се доближава до повторното разгръщане на ядрени ракети със среден обсег, като посочи в подкрепа на твърдението си възстановяването миналия месец на 56-о артилерийско командване, което действаше по време на Студената война и отговаряше за използването на ракети "Пършинг", способни да носят ядрени бойни глави.

"Липсата на напредък към политическо и дипломатическо решение на този проблем ще доведе до това, че нашият отговор ще бъде от военно-технически характер", каза руският заместник-министър. "Тоест, това ще бъде конфронтация, това ще бъде следващият кръг, появата на такива ресурси от наша страна. Точно сега няма такива, имаме едностранен мораториум. Ние призоваваме НАТО и САЩ да се присъединят към този мораториум", каза още Рябков.

НАТО заяви, че няма да има нови американски ракети в Европа и че е готова да възпре разполагането на нови руски ракети с "премерен" отговор, който ще включва само конвенционални оръжия. Рябков обаче заяви, че в Русия има "пълна липса на доверие" в НАТО. "Те не си позволяват да направят нищо, което би могло по някакъв начин да повиши нашата сигурност - те вярват, че могат да действат както им е необходимо, в своя полза, а ние просто трябва да преглътнем всичко това и да се справим с него. Това няма да продължи", предупреди Рябков.

Той каза също, че Русия ще представи своите предложения за последващи действия на САЩ, а вероятно и на други страни от НАТО, през следващите седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай