Русия отвърна: Изгони посланика на Чехия в Москва

Обявените от Чехия за персона нон грата служители в руското посолство в Прага напуснаха днес страната

Русия отвърна: Изгони посланика на Чехия в Москва | StandartNews.com

Русия изгони посланика на Чехия в Москва, заедно с още 19 чешки дипломати. Мярката е в отговор на решението на Прага да отстрани 18 руски дипломати след разследване за съпричастност на Русия във взрив на склад за боеприпаси в Чехия.

За особената тежест на руския отговор говори фактът, че на чешките дипломати беше даден срок от 24 часа да напуснат Москва или до края на днешния ден.  Прага даде на руснаците обичайните в такива случаи 72 часа. Властите в Чехия съобщиха, че в посолството им в руската столица остават само пет дипломати. Прага твърди, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г., когато загинаха двама души.

"Реакцията е по-силна от очакваното, като броят на дипломатите е по-голям от този на разузнавачите, които изгонихме ние. Но очаквахме нещо подобно, това е обичайната процедура", заяви Ян Хамачек, министър на външните работи на Чехия.

Чешките власти обявиха за издирване и същите двама руски шпиони, обвинени в отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г.

Същевременно Чехия отново настоя, че позицията им не се променя - техните тайни служби смятат, че руски агенти стоят за взрива на оръжейното депо през 2014-та.

Външният министър Хамачек бе категоричен, че Чехия не е направила нищо, а е жертва на руската операция. А от силата на техния отговор той заключава, че вероятно Русия е силно против фактът, че чешките тайни служби са разбили разузнавателния им център тук.

Русия и днес настоя, че действията на Чехия не са оправдани. Говорителят на президента Путин Дмитрий Песков каза, че ще бъде отговаряно подобаващо на всяко подобно действие срещу Русия.

Медиите в Чехия откриха българска връзка в експлозията в склада за оръжие през 2014-та. Те пишат, че взривът е свързан с отравянето на Емилиян Гебрев, който искал да изнесе оръжията от чешкия склад в Украйна, по време на боевете в Донбас. Министър Хамачек дори каза, че е било предвидено взрива да стане в България, а не в Чехия. А заради скандала имаше и протест пред руското посолство в Прага

Заради дипломатическия скандал пред руското посолство в Прага се събра гневна група хора.

Ескалацията на кризата в отношенията между Прага и Москва се обсъжда в момента от европейските министри на външните работи. Разразилият се скандал ще осуети преговорите за доставка в Чехия на ваксините Спутник, както и ще извади руската „Росатом“ от вероятните изпълнители на нов блок в чешката АЕЦ „Дуковани“.

Обявените от Чехия за персона нон грата служители в руското посолство в Прага напуснаха днес страната, съобщи за ТАСС говорителката на посолството Мария Семьонова, цитира БТА. Осемнайсетте служители и техните семейства са отлетели от Прага за Москва в 17 ч. местно време със специален самолет на правителствения авиоотряд "Россия".

Днес пражките власти поискаха посолството да освободи част от общата площ, която заема. Става дума за територия, която до 1968 г. е била част от прилежащия парк Стромовка. Съответното искане е изпратено до правителството на Чехия, съобщи в Twitter кметът на район Прага-7 Ян Чижински.

Градският съвет на Прага призова правителството на Чехия да проведе преговори за привеждането на площта на посолството на Руската федерация в съответствие със състоянието й отпреди нахлуването на войските на Варшавския договор през 1968 г., написа Чижински.Чешката телевизия уточни, че става дума за половин хектар земя, където градските власти да засадят цветя и дървета, както е било до август 1968 г, когато на територията бил разположен лагерът на една от съветските военни части.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай