Румъния ни удари в земята! С това решение

Ето защо са пред нас за Шенген

Румъния ни удари в земята! С това решение | StandartNews.com

252 души на ръководни и обществени длъжности, включително 11 високопоставени лица, сред които двама министри и четирима депутати са били изправени на съд в Румъния през 2022 г. Това съобщиха за БТА от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК).

“Фокусираме се върху сложните корупционни схеми и престъпления по високите етажи”, подчертават от институцията. Днес те представиха годишния си отчет за 2022 г. в присъствието на главния прокурор Крин Болога, министъра на правосъдието Каталин Предою и представители на съдебната система.

От отчета става ясно, че се е увеличил броят на окончателните присъди, а оправдателните са намалели с до 11 % през 2022. Съдилищата са издали 287 наказателни присъди срещу 439 обвиняеми.

В момента дирекцията работи по 90 дела, свързани с пандемията от Ковид. „122 души са заподозрени или обвиняеми. Щетите са огромни“, коментират от НДБК, цитирани от сайта Зиаре. Повече са получените сигнали към прокурорите, подадени от физически, юридически лица или публични институции (2193 случая), което показва повишаване на доверието на гражданите, отчитат още от дирекцията.

Краят на 2022 г. бележи и край на докладите по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, припомнят от дирекцията и допълват, че мониторингът на Румъния от 2023 продължава като част от годишния доклад за върховенството на закона, с положителна оценка за ефективността на НДБК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай