Ройтерс: Катастрофата може да е повратна точка в конфликта

Ройтерс: Катастрофата може да е повратна точка в конфликта | StandartNews.com

Вашингтон. Катастрофата на малайзийския самолет в източните части на Украйна може да се окаже повратна точка за кризата в страната, ако убеди съпротивляващите се европейци да подкрепят налагането на по-сериозни санкции върху цели сектори на руската икономика, за които американският президент Барак Обама отдавна настоява, коментира днес Ройтерс.

Все още няма яснота кой стои зад ракетната атака срещу самолета на малайзийските авиолинии Боинг 777. При все това американските съюзници, които досега се опитваха да заемат междинна позиция в най-сериозния разрив в отношенията между Русия и Запада от края на Студената война насам, сега вероятно ще подкрепят по-решителни действия с цел прекратяване на конфликта в Украйна.

"Някои хора смятаха, че Украйна няма нищо общо с тях. Сега започват да осъзнават грешката си", казва високопоставен американски служител. Той допълва, че инцидентът може изцяло да опровергае мнението в някои европейски столици, че конфликтът общо взето е бил овладян.

Настоящи и бивши американски служители, както и независими анализатори, казват, че трагедията от четвъртък може да изостри вниманието на световната общност към сепаратисткия конфликт в Източна Украйна и ролята на Русия в подклаждането му. Това може да бъде катализатор за по-тежки санкции, които да нанесат наистина сериозен удар на руската икономика.

Нежеланието на Европейския съюз да подкрепи подобни санкции поставя на преден план опасенията на много от страните членки, че такива действия могат да навредят на търговските им и индустриални връзки с Москва. В допълнение Европа продължава да бъде силно зависима от руския газ.

Имайки предвид, че повече от половината от 298-те загинали са холандски граждани, а още около дузина са родом от други европейски страни, поведението на Европа може да се промени.

Вашингтон се надява, че, изправен пред най-нежеланите последствия от украинската криза, руският президент Владимир Путин може да изпита, по думите на американски официален представител, "момент на здрав разум" и да се опита да прекрати насилието в преобладаващо руски говорящите части в източна Украйна.

"Това може да се окаже повратна точка", смята Сам Чарап, бивш служител в американския Държавен департамент и сега старши научен сътрудник в Международнния институт за стратегически проучвания във Вашингтон. "Може да бъде точно това, което да накара руснаците да се отдръпнат. Путин със сигурност не е желал подобна развръзка, но тя става все по-вероятна, когато поставиш модерно въоръжение в ръцете на неподготвени и неблагонадеждни хора".

От друга страна Путин може да си извади коренно различна поука и да реши, че вече няма какво повече да загуби при условие, че отношенията между страната му и САЩ са толкова обтегнати за първи път след края на Студената война. При подобно развитие той може да продължи да се противопоставя на западните сили и още по-силно да подкрепи бунтовниците.

По всяка вероятност от съществено значение ще бъде обществената реакция към трагичния инцидент, както и откриването на доказателства за участие на проруските сепаратисти.

Още вчера Украйна обвини сепаратистите, че са свалили самолета с ракета SA-11. Наскоро проруските бунтовници обявиха, че разполагат с подобно оръжие и че са го използвали при атаката срещу украински военен самолет в понеделник. Те обаче отричат да са участвали в инцидента в четвъртък и от своя страна посочват като виновник Украйна.

През последните месеци САЩ не спира да настоява за значително по-тежки санкции срещу Русия. В сряда страната обяви предприемането на наказателни мерки срещу ключови руски институции, включително "Газпромбанк", "Роснефт" и други енергийни компании или такива с интереси в сферата на отбраната. ЕС също наложи санкци на Москва, включително и през тази седмица, но те са значително по-леки от американските.

Според американски служител тази катастрофа "ще подкопае позицията на онези, които се противопоставяха на санкции срещу Русия".

Американският президент Барак Обама се очаква да бъде подложен на натиск да организира повече военни обучения в Украйна и да увеличи доставките на модерни оръжия за украинската армия. До този момент Белият дом избягваше подобни действия поради опасения, че те само ще задълбочат конфликта.

Трагедията с малайзийския самолет може да накара Европа да отмени ембаргото върху доставки на оръжия в Украйна, въведено малко преди проруският кабинет в Киев да падне в края на миналата година, съобщават източници от американското правителство.

"Трябва да има сериозни последствия, ако установим, че отговорни за инцидента са руски агенти, руско оборудване или просто руски граждани", заяви сенаторът на Ню Хемпшир Кели Ейът в реч пред Сената.

В Холандия днес е обявен ден на национален траур в памет на 154-те загинали холански граждани. Сред останалите пасажери е имало 28 малайзийци, 27 австралийци, 12 индонезийци, 9 британци, 4 германци, 4 белгийци, 3 филипинци и 1 канадец. Нациолността на няколко десетки пътници остава неизвестна. Всички 15 члена на екипажа са били малайзйци.

Докато свалянето на малайзийския самолет се оформя като ключов момент в украинската криза, някои анализатори предупреждават, че последиците за и без това влошените отношения между САЩ и Русия не трябва да бъдат преувеличавани. "При всички положения инцидентът е огромно събитие", казва Матю Роянски, експерт по Русия от вашингтонския институт "Уилсън център".

Въпреки това той е убеден, че катастрофата не трябва да бъде интерпретирана като "повратен момент" подобно на свалянето на корейски пътнически самолет от Съветския съюз по време на кулминацията на Студената война през 1983г. "Все още има огромна неяснота какво точно се е случило, което дава възможност на Путин да отрича руско участие, дори ако доказателствата сочат към сепаратистките бунтовници в Източна Украйна".

Друг американски служител смята, че трагедията от четвъртък "може да накара двете враждуващи страни в Украйна да отстъпят" и така да осигурят условия за разговори и в най-добрия случай постигане на компромисно решение. Според него международната общност "може да реагира по два начина". Докато европейските страни могат наистина да осъзнаят сериозността на конфликта в Украйна, те също имат опцията "да заровят главите си в пясъка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай