Четвъртък,

Ротшилд продават последните си имоти в Австрия

От: Стандарт -
298
Ротшилд продават  последните си имоти в Австрия
A
A
A

Фамилията Ротшилд, чиито членове са били навремето финансисти на империята на Хабсбургите, продава и последното си парче земя в Австрия, прекратявайки 200-годишна история, включваща бум, катастрофи и войни.

Семейството, представено от наследника Бетина Бур, се е съгласило да продаде два тръста, които притежават около 7000 хектара гори в района на Долна Австрия. Купувач е базираната във Виена фирма за опаковки Prinzhorn Holding GmbH. Това твърдят три анонимни източника, запознати със сделката, която все още не е вписана в поземления регистър, съобщава Блумбърг.

Гората, която е около 20 пъти по-голяма от Сентрал парк в Ню Йорк, е част от имот, закупен през 1875 г. от барон Алберт фон Ротшилд. Нацистите завладяват земята след като Германия окупира Австрия през 1938 г., а после тя е частично върната на семейството след Втората световна война. Наследникът на Ротшилд - Бетина Луръм, се завръща, за да живее там до смъртта си през 2012 г. 

Два клона на семейството разделят имуществото и сега те ще бъдат продадени на Prinzhorn Holding, която е купила и съседна гора преди година.

Историята на фамилията

Саломон Ротшилд започва да прави бизнес във Виена около 1815 г. Семейството бързо става най-големият финансист на империята на Хабсбургите, инвестира в железници и в желязо и се превръща в най-големия собственик на земя в продължение на десетилетия. Внукът на Саломон - Алберт, се счита за най-богатият човек в Европа през 1910 година.

Състоянието на семейството се стопява по време на световната икономическа криза от 30-те години на миналия век, когато фамилната банка Creditanstalt се срива и трябвало да бъде поета от държавата. По-тежкият удар идва, когато нацистите окупират Австрия и отнемат собствеността на семейството.

Централата на банка Creditanstalt беше продадена от UniCredit Bank Austria AG през 2014 г. и в момента се превръща в супермаркет от висок клас, припомни economic.bg. Бур, дъщерята на Луръм, през 2015 г. дари на Бостънския музей на изящните изкуства произведения, които са били разграбени от нацистите и после върнати на семейството.

Плановете на новия собственик 

Купувачът на втората собственост на Ротшилд - Корд Принцхорн, ще обедини двете семейни гори. Миналата година той купи по-малката част с размери от 5 400 хектара за 92 млн. евро (105 млн. долара). Цената на втората част на гората е малко по-висока от първата, според двама от източниците.

Принцхорн започва с малка хартиена фабрика в Питен, на около час на юг от Виена, през 1853 г. Бащата на Корд Принцхорн превръща компанията в европейски играч, след като през 70-те години я разширява из континента и стъпва и в държави като Турция.

Гората, която Prinzhorn купува, е пълна с исторически хижи, построени преди около 120 години, и се намира в един от най-популярните туристически, риболовни и природни райони около Виена. 

Prinzhorn казва, че вижда горите като дългосрочен актив и като възобновяем източник на суровина, но също така иска да запази историческите сгради и да поддържа земите като пространство за животни, а хората да се разхождат, да ловят риба или просто да се наслаждават на почивка на открито.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички