Реставрираха Капалъ чарши. Ще издържи ли на трус?

Обновени са инфраструктурата, инсталации, канализации и подпорни стени

Реставрираха Капалъ чарши. Ще издържи ли на трус? | StandartNews.com

Приключи по-голямата част от три годишните реставрационни и укрепителни работи срещу опасност от земетресения в най-стария исторически покрит пазар в света, Капалъ чаршия в Истанбул. 

Текущата реставрация на Капалъ чаршия стана с координацията на кабинета на губернатора на Истанбул и община Фатих.

В 562-годишната историческа сграда, където има повече от 4 хиляди дюкяни, бяха извършени обновителни работи по инфраструктурата, инсталации, канализации и подпорни стени, пише "Марица". 

Специалисти, които са направили паралелна реставрация в историческата чаршия, заявиха, че 95 процента от работата по гравюрите на таваните от 27 хиляди квадратни метра и някои стенни фрески от 19 век са приключили.

Извършени са и укрепителни работи в комплекса срещу евентуално земетресение в Истанбул. В този контекст се разбра, че циментовите елементи от предишните реставрационни процеси, покриващи оригиналната структура на стените, са били почистени и запълнени със специални нови устойчиви материали, особено в определени точки на конструкцията с пукнатини.

DHA

Беше съобщено, че носещите колони между арките и стените на Капалъ чаршия са подновени с алуминиеви елементи, като останалите стоманени части са почистени от ръжда и ремонтирани. 

Ще издържи ли обаче сградата на земетресение?

„Не можем да кажем, че Капалъ чарши е 100% устойчива на земетресения“,  призна главният архитект Ихсан Саръ, член на Научния съвет на Програмата за възстановяване на един от главните туристически обекти на Истанбул.

Архитект Ихсан Саръ даде информация за реставрационните и укрепващите работи.

„Имаше сериозни проблеми на някои места по отношение на сигурността на сградите при евентуално земетресение. Извършихме някои технически намеси. Капалъ чаршъ е сериозно разрушена при последното земетресение от 1894 г. След това комплексът, който е имал над 50 хана, се свива и сега Капалъ чаршия има приблизително 18-20 хана.

През 80-те години почти 27 хиляди квадратни метра тавани в комплекса са боядисани и са направени нови орнаменти. Сега всички те са възстановени в първоначалния си вид, в съответствие с документацията от архивите, с която разполагаме. 

DHA

Чаршията е реконструирана, като се използват снимки от 19 век. Над 17 хиляди квадратни метра бяха обновени и съживени, като на места се наложи подмяна на някои каменни елементи. За целта използвахме оригинални камъни, извлечени от квартал Мут в средиземноморския южен турски район Мерсин.  В момента над 95 процента от реставрационните работи са приключени.

„Устойчивостта срещу земетресение е много актуална тема сега. За да направим сградата устойчива на земетресения, работата ни продължава по три улици“, каза още Саръ. 

„Разбира се, Капалъ чаршия запазва своята историческа идентичност. Стремим се да направим тези паметници колкото е възможно по-устойчиви на земетресенията. Това е много сложен процес. Ще бъде разрешен вероятно във времето“, добави още архитектът.

DHA

Предполага се, че земетресението в Истанбул няма да е точно в този район на Истанбул, а на около 20-30 км. южно от него, в Мраморно море. "Това може да е шанс за нас. Надяваме се, че чаршията ще посрещне и ще издържи евентуално земетресение в Истанбул в съответствие с информацията, която имаме", каза още Саръ.

DHA

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай