Рестарт на коалицията в Гърция

Рестарт на коалицията в Гърция | StandartNews.com

Ципрас спечели изборите и ще управлява отново с "Независимите гърци"

Алексис Ципрас и неговата лява партия "Сириза" спечелиха за втори път тази година парламентарните избори и ще управляват отново с предишния си коалиционен партньор - десните популисти от "Независими гърци". Новата коалиция ще има мнозинство от 155 депутати в 300-членния парламент, в който ще има осем партии. Отцепниците от "Сириза", "Народно единство", които бяха против спасителния план, подписан от Ципрас с ЕС в замяна на тежки реформи, изобщо не успяха да влязат в парламента.

На третото гласуване за тази година "Сириза" спечели над 35% и само шест гласа не й достигнаха за пълно мнозинство. Предсрочните избори бяха свикани от Ципрас след бунт в неговата партия срещу спасителното споразумение с ЕС. Гръцките социолози се провалиха в прогнозите си, тъй като до последния момент предричаха оспорвана битка на ляво радикалната партия с консерваторите от "Нова демокрация". Те обаче взеха само 28,1%, а лидерът им Евангелос Меймаракис призна поражението си. На трето място са неонацистите от "Златна зора" със 7,11% и ПАСОК с 6,42%. Останалите партии, които влизат в парламента, са Компартията с 5,47%, "То Потами" с 3,93%, "Независими гърци" - 3,7%, и Центристката партия с 3,45%. Избирателната активност бе рекордно ниска - само 55%, което се обяснява с умората на гърците от избори и референдуми.

Алексис Ципрас обяви намерението си да направи отново коалиция с "Независимите гърци" пред поддръжниците си след края на изборния ден. "Чувствам се обезвъзмезден, тъй като гърците ни дадоха ясен мандат за борба вътре и вън от страната, за да запазим гордостта на нашия народ", заяви Ципрас пред събралата се тълпа в Атина. "В Европа днес Гърция и гръцкият народ са синоними на съпротива и достойнство и тази борба ние ще продължим заедно още четири години. Пред нас стоят трудности, но ние имаме стабилна основа. Възстановяването няма да стане с магическа пръчка, но то може да бъде постигнато с тежък труд", каза Ципрас. Той проведе среща с лидера на "Независими гърци" Панос Каменос, след която стана ясно, че съставът на новия кабинет ще е ясен до сряда сутрин. Някои министри ще запазят постовете си, а сред сигурните е финансовият министър Евклидис Цакалотос. Междувременно започнаха консултации за евентуално сътрудничество и със социалистическата партия ПАСОК. Лявата партия "То Потами" също обещава подкрепа на "Сириза" в парламента, но без да участва в правителството. Консерваторите от "Нова демокрация" категорично отказват сътрудничество с радикалната левица.

Комунистическата партия, която идейно е близка с партията на Ципрас, също не желае за влизат в коалиция с новото правителство. От централата на "Сириза" съобщиха, че се предвижда сформиране на постоянен Национален съвет по европейски въпроси и външна политика с представители от всички парламентарни партии. Очакваше се Алексис Ципрас да се закълне като премиер снощи в президентския дворец. Бъдещият премиер трябваше да се срещне с президента Прокопис Павлопулос, който да му връчи мандат за съставяне на правителство. Междувременно в прессъобщение на "Сириза" стана ясно, че "в сряда Ципрас ще участва в срещата на ЕС, където ще представлява и Кипър по молба на президента Никос Анастасиадис". Освен това в най-скоро време Ципрас ще посети САЩ. Очаква се да се срещне с американския президент Барак Обама в кулоарите на ООН.

Ципрас положи клетва

Тази вечер Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател. Церемонията се състоя в Президентски дворец в присъствието на държавния глава Прокопис Павлопулос.

Преговорите за дълга са топприоритет

Преговорите на Гърция с международните кредитори за дълга на страната ще бъде водещ приоритет за бъдещото правителство на Алексис Ципрас, предаде Ройтерс. "Ние ще продължим в най-близко време преговорите и въпросът с дълга ще стане първа и най-важна тема за обсъждане", цитира агенцията източник от победилата на изборите партия "Сириза", която спечели малко над 35% от гласовете на парламентарните избори. По-рано представителката на партията Олга Геровасили заяви, че новото правителство на "Сириза" "ще продължи твърдите преговори с европейските кредитори". По думите й трябва да се определи как ще се изпълнява споразумението. "Това е само началото на борбата", добави тя.

Путин прати телеграма

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави Алексис Ципрас за победата на изборите в Гърция, съобщи ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл. Както се знае, "Сириза" спечели извънредните парламентарни избори в неделя, които се проведоха, след като премиерът Ципрас подаде оставка през август. В телеграмата си Путин изразява надежда за продължаване конструктивния диалог и активно сътрудничество между Русия и Гърция в различни области, сред които търговско-икономическата и хуманитарната.

Шулц критикува, ЕС чака реформи

Председателят на ЕП Мартин Шулц съжалява за решението на Алексис Ципрас да поднови коалицията си с "Независими гърци" (АНЕЛ). Пред френско радио той каза, че не разбира решението на Ципрас да върне във властта партия, която събра под 4% от вота на избирателите. "Обадих му се втори път, за да го попитам защо продължава коалицията с тази странна крайно дясна партия. Той, общо взето, не ми отговори. Ципрас е много хитър, особено по телефона. Каза ми неща, които изглеждат убедителни, но в крайна сметка в моите очи са малко странни", обясни Шулц.

В същото време председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова Гърция да работи за стабилност и да се придържа към споразуменията си за реформи, съобщи Ройтерс. "Гърция се нуждае от широка подкрепа от всички партии, институционална стабилност и своевременно прилагане на реформите, за да се върне доверието", написа Юнкер в поздравително писмо до Ципрас. Йерун Дейселблум, председателят на групата на финансовите министри на еврозоната, също поздрави Ципрас и добави, че очаква бързо сглобяване на ново правителство, за да работи с Гърция за прилагане на "амбициозните реформи". Германия пък заяви, че иска да работи заедно с новото гръцко правителство по въпросите на дълга и бежанците.

Станишев: Гласуваха за проевропейските партии

Има ясен победител на изборите в Гърция - "Сириза". Искам специално да поздравя от името на нашето политическо семейство ПАСОК за усилията да обедини левите гласоподаватели. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Според него окуражаващо е, че по-голямата част от гласоподавателите са потвърдили подкрепата си за проевропейските партии. "Всички знаем обаче, че това не беше вот в подкрепа на политиките на ограничения", каза лидерът на ПЕС. Той изрази съжаление за решението на Алексис Ципрас да поднови коалицията с крайнодесните "Независими гърци". "Имаше реална възможност за формиране на стабилно правителство чрез обединение на всички прогресивни сили в Гърция, но за съжаление тя беше пренебрегната", каза Станишев.

Атинската борса надолу

Котировките на Атинската фондова борса се понижиха след победата на радикалната левица "Сириза", предаде Ройтерс. Вниманието на инвеститорите сега е насочено към съставянето на ново правителство и прилагането на третия спасителен план. Водещият индекс Athex се понижи с 0,89 на сто, теглен надолу от банковите акции, които поевтиняха с 2,24 процента. Лихвите по 10-годишните гръцки държавни облигации се понижиха с един базисен пункт до 8,25 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай