Решетки ако посегнеш на жена в Италия дори с цвете

Законът се нарича „Червен код“ и негов автор е министърът на правосъдието Джулия Бонджорно

Решетки ако посегнеш на жена в Италия дори с цвете | StandartNews.com

Да посегнеш на жена в Италия, дори с цвете, е невъзможно, защото нов закон праща зад решетките за такава постъпка, пише „Монитор“.

Озаптяващият мъжката агресивност нормативен акт се нарича „Червен код“ и негов автор е министърът на правосъдието - известната адвокатка Джулия Бонджорно (на снимката). Тя е също така активистка на партията „Лига“ на вицепремиера Матео Салвини и наблюдателите на авторитетните вестници определиха закона като заявка за все по-голяма подкрепа от страна на италианките на влиятелната политическа формация.

Като основен мотив за приемането на „Червен код“ Джулия Бонджорно е вписала страховитото нарастване през последните години в страната на посегателствата срещу нейната нежна половинка. Защото илюстриращите тези посегателства статистически данни са наистина впечатляващи и тревожни - само през 2018 г. за съжаление са били убити от настоящи и бивши съпрузи, от любовници или изнасилвачи 106 жени. В същото време близо 50 хиляди италианки са се оплакали в полицията, че са били тормозени, преследвани, бити, изнасилвани и т.н. А досега действащите нормативни актове според министърката са били направо толерантни към насилниците, тъй като са предвиждали нищожни наказания или са позволявали съдебните дела да се проточват до безкрайност.

В интерес на истината новият закон е наистина безмилостен към всеки мъж, който само вдигне ръка на жена, била тя законно съпруга, гадже или непозната. Например решетките за изнасилване се увеличават от сегашните 5 – 7 години до 12 години, за преследване (т.нар. стокинг) ще се лежи до 6 г., за домашно насилие – от 3 до 7 г., като те могат да бъдат и повече, ако съпругата е бременна или е унижавана пред малолетни. Любопитното е, че „Червен код“ въвежда и признава няколко нови престъпления, за които също ще бъдат налагани сурови наказания. Първото е „обезобразяване с киселина“, за което са предвидени до 14 г. затвор, а при смърт на жертвата и доживотен пандиз. Другото престъпление е “revenge porn” или качването в интернет на порно снимки и видеоматериали на партньорката с цел отмъщение – за него са предвидени от 1 до 6 г. затвор, плюс 15 хил. евро глоба. До 6 г. решетки пък се полагат за комбиниран „насилствен брак“ - третото новопреследвано престъпление.

Важен детайл от закона е увеличаването на сроковете за оплакване в полиция от жертвите – вече то може да бъде внасяно от 6 до 12 месеца след извършване на престъпното деяние. Като силите на реда се задължават незабавно да информират прокуратурата и потърпевшата да бъде изслушана от магистратите в рамките на максимум 3 дни. След това съдебното производство срещу насилника трябва да бъде извършвано по съкратената процедура с цел бързото налагане на наказанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай