Републиканците може и да склонят за здравната реформа

Обама заяви, че е възмутен от ситуацията

Републиканците може и да склонят за здравната реформа  | StandartNews.com

Вашингтон. Републиканците в Конгреса на САЩ може да се откажат от исканията си за отмяна на здравната реформа предложена от Барак Обама, което бе основна пречка до момента да не бъде приет бюджетът на страната, предаде Politico.

Здравната реформа влезе в сила на 1 октомври, когато започна и новата финансова година в САЩ. Тя предоставя възможност на гражданите да избират между конкурентни предложение в медицинското застраховане.

Здравната реформа обаче се оказа ябълката на раздора в Камарата на представителите, доминирана от републиканците. Проектобюджетът на три бе връщан от Сената в долната камара за доработка и така и не бе приет, тъй като условието на републиканците бе именно отмяна на здравната реформа.

В следствие, САЩ останаха без бюджет и много от държавните учреждения престанаха да работят.

Видно е обаче, че републиканците, предвождани от председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър, вече са се фокусирали върху нуждата от съкращения в различни социални програми и измененията в данъчната политика, като вече почти никой от тях не говори за отмяна на здравната реформа.

"Естествено, че бих желал да се избавим от здравната реформа. Обаче мисля, че този опит за провали", признава Орин Хеч, сенатор републиканец от Юта. Колежката му от Южна Каролина Линдзи Греъм добавя: "Хванахме се за непопулярен закон, като избрахме още по-непопулярна тактика".

Лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Ерик Кантор вече предложи на Обама преговори, без обаче да поставя като условие отмяна на здравната реформа - както стори на предишните преговори Джон Бейнър, което Обама отхвърли категорично.

"Резките изменения в здравната реформа са невъзможни в краткосрочна перспектива. По-добре ще е да насочим вниманието си към съкращения на разходите за социални програми и промени в данъчния кодекс", признава и Пол Райън, председател на бюджетния комитет в Палатата на представителите.

Барак Обама разкритикува републиканците в Конгреса заради безизходната ситуация в бюджетните преговори, предаде АФП.

„Все още никой не ми е обяснил защо трябваше да закриваме правителството, да провеждаме преговори, и никой не ми обясни защо трябваше да се застрашава кредитоспособността на САЩ, за да се проведат преговори", каза Обама. По думите му, възможният технически фалит ще бъде „разрушителен удар, който ще има дълготрайни последствия". 

Ако до 17 октомври в Конгреса не бъде прието решение за вдигане на тавана на дълга, страната ще се наложи да обяви технически фалит.

Той заяви отново, че е възмутен от ситуацията, в която заради бюджетния колапс правителството не може да заплати погребенията на ветераните. „Теорията, че трябва да се закрие правителството като тактика на преговорите, не трябва въобще да съществува. Тази ситуация е лоша за всички жени и мъже, които носят униформа, и за всички ветерани, които са се пожертвали заради нашата свобода", заяви Обама.

Президентът на САЩ планира в четвъртък да проведе преговори с републиканците от Камарата на представителите и с демократите от Сената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай