Развръзката на драмата в Мали (ОБНОВЯВА СЕ)

Развръзката на драмата в Мали (ОБНОВЯВА СЕ) | StandartNews.com

* Стандарт Нюз следи за вас какво става около и във въпросния хотел по часове. Статията ще се обновява !!!

Заложническата драма в Мали започва да се развързва. По-рано днес въоръжени взеха за заложници близо 170 души в хотел "Радисън блу" в Бамако. Силите за сигурност в Мали и американски командоси го щурмуваха.

Кореспондентът на BBC Оладипо твърди, че подобни атаки като хотела са много добре планирани и координирани. Самите нападатели са наясно с разположението на сградата, както и с хората, намиращи се в него.

Хотел Radisson Blu има голяма международна клиентела, което предполага, че в акцията срещу нападателите могат да се включат и чуждестранни сили за сигурност.

Франция е имала войски в Мали за последните три години. Те са се борили срещу джихадистите.

Заложническата драма дойде дни след като Ияд Ag Гали, лидер на екстремистката групировка Ансар Дине, призова за нападения срещу Франция и нейните интереси в Мали.

„Бях се скрил в стаята, когато специалните части разбиха вратата и ми казаха веднага да излизам. Взеха ме и ме изведоха много бързо навън. В лобито на хотела видях трупове. Беше наистина ужасяващо", разказва един от заложниците, който успява да се освободи.

Източник: Mali TV ORTM/AP

Последна информация:

22, 20- Най-малко 27 души са били убити. Служител на ООН съобщава, че са открити телата на 12 души в мазето на хотела, както и 15 други на втория етаж.

Не е ясно дали всички нападатели са заловени и колко от тях са убити.

20, 20- Въоръжените сили все още дебнат нападателите в хотела. Те се намират в горните етажи и малийските специални сили се опитват да ги изтласкат.

19, 30- Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди остро нападението в хотела. Той го определи като "ужасяващ терористичен акт".

Той изрази съболезнованията си към правителството на Мали и на опечалените семейства.

Бан Ки-мун изтъкна, че подкрепя напълно "малийски органи в борбата им срещу терористични и екстремистки групи".

19:00 Агенция Ройтерс цитира говорител на министерството на сигурността на Мали, който съобщава, че спецчастите все още са в хотела и се борят с въоръжени мъже, намиращи се на горните етажи на Radisson Blu в Бамако.

18, 21- "Искам да изразя своята дълбока загриженост за всички гости и служители, засегнати от ужасните събития, които се случват днес в Radisson Blu Hotel в Мали Бамако". Това се казва в официално изявление на главния изпълнителен директор на компания Rezidor, собственик на хотела. В него той пише още, че изразява съпричастността си към семействата на своите колеги, приятели и клиенти, станали жертви на събитията в хотела.

18:17 Ройтерс съобщава, че миротворците от ООН са преброили 27 тела на загинали при нападението в хотела, а не 18 (както съобщиха по-рано).

18, 13- От правителството на Белгия потвърдиха, че техен служител е загинал в Мали. 

Източник: Туитър

18, 03- Малийските власти обявиха, че няма повече заложници в хотела!!! Силите за сигурност продължават операцията по издирване на още нападатели. 

18, 00- "Мислите ми са с тези, попаднали в атаката #Bamako. Ние заставаме зад нашите партньори по света в борбата срещу тероризма", написа Дейвид Камерън в Туитър.

17, 55- Общо 18 души са загинали при нападението в хотела. Сред тях има белгийски дипломат. 

17, 41- Последна информация за спасените до момента (по националности):

7 алжирци, предаде АФП информационна агенция
6 американци, според AP
5 турски граждани, работещи в Турските авиолинии персонал, според AP
12 членове на екипажа на Air France
2 руснаци, съобщава руският информационен сайт Life
1 котдивуарец, съгласно AP
4 китайци, според държавната телевизия на Китай
20 индийци

17, 36- Спасените индийци са в безопасност. Сред тях няма ранени. Те били отседнали в част на хотела, която се намирала встрани от нападателите.

17, 20- Ройтерс съобщава, че не е потвърдено, че групировката Al-Murabitoun е виновна за случилото се.

17:15 Най-малко малко шест американци са били освободени, пише АФП.

16, 59- Американски граждани, били в хотела, са заподозрени за заложническата драма.

Последна информация за националността на част от заложниците:

30 хотелски персонал;
20 индийци;
10 китайци;
7 алжирци, шест от които са дипломати;
6 служители на Турски авиолинии;
2 мароканци;
2 руснаци, работещи за авиокомпания;
Певецът Sekouba Bambino;

Неизвестен брой френски граждани, сред които екипаж на Air France.

Общо 138 души остават блокирани в хотела.

16, 36- Сред спасените има седем алжирци, обяви външният министър на Алжир, цитиран от АФП. Шест от тях са дипломати, седмият работи за френска компания.

16, 32- Двама руснаци сред спасените заложници в Мали, съобщават руски медии.

16, 20- Трима от нападателите са убити, потвърдиха от Министерството на сигурността на Мали. Операцията на силите за сигурност в хотела продължава.

16, 09- Двама марокански граждани са сред заложниците, съобщи BBC.

16, 04- ООН помага на спасените заложници. Местна радиостанция публикува снимка в Туитър, на която се вижда линейка на ООН, която е била готова да изведе 20 души, спасени от хотела.

15, 43- 138 души все още са заложници в малийския хотел. Това съобщават собствениците на хотела- Тhe Rezidor group.

Към 14, 45 бе ясно, че в хотела се намират 125 гости и 13 души персонал.

15, 12- Всички индийци, отседнали в хотела, са спасени, съобщи BBC, цитирайки информация на представител на индийското посолство в Мали.

"Те са в един блок от хотела, който е леко встрани", каза той. И уточни, че става въпрос за служители на частна компания.

По-рано световните медии съобщиха, че има 20 индийци, отседнал в хотела.

15, 05- Китайската държавна телевизия съобщи, че четирима техни граждани, които са били в капана на хотела, са спасени. По -рано тя обяви, че 10 китайски граждани са взети за заложници.

15, 00- Похитителите няма как да избягат, съобщи Салиф Траоре, министърът на вътрешните работи на Мали.

Нашите спецчасти са вътре в хотела точно в този момент и претърсват стая по стая, етаж по етаж, обясни той.

Те са успели да освободят 30 заложници, всички те са в безопасност, добави министърът.

Трима души са убити, а други двама- от силите за сигурност, ранени.

Всички възможни изходи на хотела са запечатани и самите похитители са под обсада, не могат да се измъкнат, каза Траоре и уточни, че няма опасност за живота на ранени.

14, 58- Служители на Turkish Airlines все още са под обсадата на нападателите. От компанията съобщиха, че двама от нейните служители са сред заложниците. И уточниха, че петима членове на екипажа са успели да избягат.

14, 49- Нападателите не знаят разположението на хотела, което позволило на малийските спецчасти да освободят повече хора.

14, 40- Нападателите говорели английски, твърди свидетел, съобщи Ройтерс.

14, 24- Националната жандармерия на Франция публикува снимки в Туитър, на които се виждат как нейни спецчасти вече пътуват към Бамако. Повечето от служителите са участвали в охраната на Париж след атентатите на фаталния петък 13.

14, 17- От Air France съобщават, че техен екип е спасен след обсадата на хотела. екипаж безопасно след хотел обсада. Двамата пилоти и 10 кабинния екипаж са добре и вече са на безопасно място, уточниха от компанията.

14, 13- Представители на френската полиция пътуват от Париж до Бамако, за да се включат в акцията по залавянето на нападателите. 50 елитни полицейски части са на път, посочва AP.

14, 02- 20 индийци са били настанени в хотела=, който бе нападнат рано тази сутрин, сочи информация на Индийското правителство.

Chinese news CCTV съобщава, че сред заложниците има общо 10 китайци.

Oт BBC посочват пък, че сред заложниците има 30 души хотелски персонал, 20 индийци, 10 китайци, шест служители на Турските авиолинии, както и неизвестен брой френски граждани.

14, 00- Държавно радио и телевизия на Мали съобщиха, че 80 заложници са освободени от спецчастите.

13,57 - 18 заложници са освободени от хотела в Мали, съобщава Агенция Франс Прес, като се позовава на местна телевизия.

13, 48- Агенция Reuters съобщава, че специалните сили на Мали са успели да проникнат в хотела, позовавайки на източник, близък до полицията.

13, 44- Френският външен министър Лоран Фабиюс e заявил на нарочна пресконференция, че французите ще вземат всички необходими мерки, за борба с нападателите, превзели хотела.

Кризисен щаб вече е задействан във френското посолство в столицата Бамако.

Фабиюс добави, че малийски сили вече действат в хотела, но не пожела да коментира подробности около операцията.

Мали е бивша френска колония. 

Франция е колониална сила в Мали.

13, 36- Над хотела се появи хеликоптер, дойде и линейка.

13, 33- Изяснени са вече имената на някои от посетителите в хотела. Сред тях има поне седмина китайци, 6 служители на Турските авиолинии и 30 работещи в сградата.

13, 28- Според Ал Джазира е разкрита групата, взела заложници в столицата на Мали. Тя се казва Ансар ал- Дин. Медията твърди, че това е екстремистка военна групировка, която иска налагането на шариат в Мали.

13, 18- Според Ройтерс трима души от екипаж на Турските авиолинии са успели да избягат от хотел "Радисън" в Бамако. В хотела обаче има още членове на екипажа.

13, 11- Гвинейският певец Бамбино е сред първите освободени от хотела. Той заяви пред журналистите: "Събудих се от изстрели. Бяха няколко бандити, които влязоха и искаха нещо. Чак след 20-30 мин. разбрах, че не са просто обирджии".

*** Часовете са според българското време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай