Разследват шефката на МВФ за престъпна небрежност

Разследват шефката на МВФ за престъпна небрежност | StandartNews.com

Париж. Френските власти започнаха формално разследване за небрежност срещу шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, предаде Би Би Си. Тя бе разпитвана за ролята й в случая с отпускането на 400 млн. евро компенсации на бизнесмена Бернар Тапи през 2008 г., когато беше финансов министър в правителството на президента Никола Саркози.

Според нейния адвокат Ив Репике за Лагард разследването е безпочвено и тя ще обжалва решението на магистратите. Самата тя заяви, че няма никакво намерение да подава оставка от поста си шеф на МВФ и се връща във Вашингтон, за да запознае борда на фонда със случая. Преди ден Кристин Лагард даде показания пред Върховния съд, единствената юридическа инстанция във Франция, която може да разследва и осъжда членове на правителството за техни деяния при изпълнение на служебните им ангажименти.

През май 2013 г. на Лагард беше даден статутът на свидетел. Обвиненията са свързани с т. нар. афера "Тапи" - продължителен процес между бизнесмена Бернар Тапи и несъществуващата вече държавна банка "Креди Лионе" (Credit Lyonnais). Лагард е разследвана във връзка с решението й да повери на частен арбитраж решаването на спора между "Креди Лионе" и приятеля на Саркози Бернар Тапи. В арбитражното дело на Тапи бяха присъдени 403 млн. евро като компенсация за финансовия му спор с "Креди Лионе" за продажбата на акции в "Адидас" през 1993 г. Срещу Лагард е започнато официално разследване, което според френското законодателство означава, че властите са уверени, че има достатъчни данни за закононарушение.

При подобни случаи обаче невинаги се стига до съдебен процес. Това не е първият случай на директор на МВФ, който има проблеми със закона. Предишният ръководител на институцията Доминик Строс-Кан подаде оставка заради обвинения в сексуално насилие, които обаче бяха оттеглени по-късно от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай