Разследват Фейсбук за злоупотреба с лични данни

Разследват Фейсбук за злоупотреба с лични данни | StandartNews.com

Германските власти започнаха разследване срещу интернет гиганта "Фейсбук" за злоупотреба с пазарно положение, съобщи ТАСС. Местната антимонополна комисия проверява социалната мрежа във връзка с договора за използване на личните данни, който всеки потребител съзнателно или не подписва. Властите посочват, че "Фейсбук" използва личните данни на своите потребители и ги предоставя на рекламодателите си. Те пък от своя страна осъществяват целенасочена реклама към потребителите в социалната мрежа. Поради това разследването цели да бъде проверено "дали на потребителите е достатъчно добре разяснено за начина и количеството на използваните лични данни", обясняват от комисията. Според местните медии подобно обвинение може да прерасне в обвинение в картел заради доминиращото положение, което "Фейсбук" има на пазара.

От своя страна говорителка на компанията заяви: "Убедени сме, че спазваме закона и ще бъдем активни в съвместната работа с комисията, за да отговорим на нейните въпроси". По последни данни всекидневната аудитория на "Фейсбук" е над 1 милиард души.

В същото време вицепрезидентът на "Фейсбук" за Латинска Америка - Диего Дзодан, бе арестуван в Бразилия, след като отказал да предаде лична информация за потребители на социалната мрежа на органите на реда. Искането за данните било отправено преди 4 месеца във връзка с разследване на местна група трафиканти на дрога, които общували чрез WhatsApp. Компанията няколко пъти отказала искането за предоставяне на информацията, което довело до ареста. Преди това на WhatsApp била наложена глоба от 12 500 евро на ден заради неизпълнение на съдебното нареждане. По-късно глобата била увеличена, но нито WhatsApp, нито "Фейсбук" предали исканите данни. След ареста на Дзодан от WhatsApp публикуваха изявление, според което не са имали възможност да предадат исканите данни, защото съобщенията между потребителите на приложението не се съхраняват. Властите обаче подчертаха в отговор, че искали не самите съобщения, а информация за местоположението на потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай