Разкриха тайната мисия на Ердоган в новото правителство

Най-силно впечатление направи назначаването на Хакан Фидан за министър на външните работи

Разкриха тайната мисия на Ердоган в новото правителство | StandartNews.com

От министрите в новия турски кабинет, който президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви миналата седмица, най-силно впечатление направи назначаването на дългогодишния началник на турската Национална разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан за министър на външните работи.

Хакан Фидан е първият кадрови разузнавач в историята на Турция, на когото е поверен ключовият ресор на външната политика. Анализаторите подчертават близостта му с президента, напомняйки, че през всички 13 години, в които Фидан оглавяваше разузнаването, той често можеше да бъде видян редом до Ердоган в задграничните му пътувания.

Новият дипломат номер едно на Турция бе назначен на мястото на Мевлют Чавушоглу, който в продължение на осем и половина години бе начело на турската външна политика.

Естествено най-важният въпрос, който изниква в подобни случаи, е дали ще има промени във външнополитическия курс на Турция и какви може да се очаква да са те.

“С дейността на външното ни министерство, което има дългогодишни традиции, ще разширим националната ни визия във външната политика”, заяви новият външен министър в първото си изявление след избирането му на поста.

Един от опитните анализатори по въпросите на турската международна политика Барчън Йинанч от бившата турска редакция на Би Би Си смята, че международната политика на Турция ще бъде изведена на предни позиции в професионален аспект. Според нея предимство за новия външен министър Хакан Фидан е, че е добре запознат с досиетата по важните въпроси за Турция, тъй като е придружавал президента Ердоган при почти всичките му задгранични пътувания.

"Известен е като прагматик, ориентиран към резултатите човек, който не подхожда към проблемите от идеологическа гледна точка", допълва тя.

Йинанч смята, че назначаването на Хакан Фидан е важно в контекста на развитието на отношенията със Сирия, тъй като сирийските мигранти са бреме за вътрешната политика на страната. Според нея новият външен министър ще бъде на преден план и в отношенията с Русия и страните от Персийския залив.

“Не очаквам голeми промени, защото президентът Ердоган ще продължи да определя основната политика. В стилово отношение ще видим може би малко по-мек дипломатичен стил. Чавушоглу предпочиташе тон, в който използваше много остра реторика. Хакан Фидан работи по въпросите на разузнаването от 13 години. Като министър ще се окаже в позиция да работи в по-прозрачна, по-видима, по-предсказуема среда. Преходът от строго таен свят към открит и прозрачен свят може да бъде проблем в някои моменти", коментира дипломатът Фарук Лологлу, бивш посланик на Турция във Вашингтон.

”Може да станем свидетели на управление на турската външна политика заедно с оперативната разузнавателна политика, което ще бъде прецедент”, смята анализаторът Мурат Йеткин.

Според редица турски анализатори назначаването на Хакан Фидан за външен министър, на бившия началник на турския генерален щаб Яшар Гюлер за министър на отбраната и на Ибрахим Калън за шеф на турското разузнаване, означава, че основните въпроси на турската политика ще бъдат в ръцете на тези три важни личности. А това е от особена важност на фона на борбата срещу тероризма на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните образувания зад граница, срещу мрежата ФЕТО и други организации, както и за задграничните операции на турската армия.

Тезата на Фидан e, че Турция трябва да засили своето разузнаване за по-силна външна политика и че зависимостта от разузнаването на САЩ и други страни от НАТО създава проблем, отбелязват те.

Турски медии коментират, че новият турски външен министър се е задействал много бързо по въпросите на турската външна политика.

Първият дипломат на Турция проведе снощи телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкън по въпросите за кандидатурата на Швеция за НАТО, сделката за изтребителите F-16 и зърнения коридор през Черно море, съобщи агенция ДХА.

Един от първите чуждестранни колеги, с които разговаря Хакан Фидан, пък беше гръцкият външен министър Василис Каскаралис. В разговора основно са били обсъдени проблеми, засягащи миграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай